Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

13 May 2012

Beri tindakbalas dalam masa 60 saat

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) negeri meningkatkan perkhidmatan dengan memberi tindakbalas dalam tempoh 60 saat untuk jentera keluar dari balai bomba ke lokasi kecemasan selepas menerima panggilan.

Timbalan Pengarah JBPM negeri, Md Raidzuan Hassan berkata, selain dapat ke lokasi dalam masa yang singkat, bertindak dengan berkesan serta memberi perkhidmatan terbaik untuk menyelamat mangsa dan harta benda.

Selain itu katanya, pihak bomba berjaya menarik 600 orang menjadi Teman Pili Bomba (TPB) sepanjang tahun lalu dan menyasarkan 200 peratus lagi tahun ini.

“Sejak diperkenalkan TPB kini mempunyai 1,597 ahli dan berharap sebanyak 16,677 pili bomba yang ada di seluruh negeri akan mempunyai teman atau pemilik masing-masing,” katanya.

Menurutnya, setiap pemilik bertanggung jawab menjaga pili bomba yang diibaratkan sebagai ‘anak angkat’ yang perlu diberi perhatian sebaik mungkin.