Halaman

30 May 2013

KPDKNKK wujud `Skuad Pengguna’

Oleh: Suriati Ali 

 Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepengunaaan (KPDNKK) akan memperkasakan `Skuad Pengguna’ yang berperanan sebagai mata dan teliga kerajaan bagi membantu memantau harga barang dan perkhidmatan di pasaran.

 Sehingga kini terdapat lebih 130,000 ahli skuad pengguna di seluruh Malaysia yang turut menikmati insentif potongan harga daripada rakan dagang yang menyertai program ini.

 Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Hasan Malek, berkata pihaknya juga akan menambah lagi bilangan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di mana pengguna boleh menikmati sarapan pada harga siling RM2 dan set juadah tengah hari pula pada harga RM4.

Katanya, melalui kuasa yang ada pada pengguna, mereka boleh mecorakkan pola permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan.

 “Pengguna juga berkuasa memastikan penipuan, penyelewengan dan penindasan oleh peniaga, tidak berlaku sewenang-wenangnya, “ katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Bulan Pengguna Kebangsaan 2003, di Perkarangan Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Timbalannya, Dato’ Paduka Ahmad Bashah Mat Hanipah dan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna, YB Roslee Daud

 Dato’ Hasan turut memberitahu, menjadi komitmen kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan dan mekanisme perlindungan pengguna tetapi pengguna tidak boleh mengharapkan perlindungan, permantauan dan penguatkuasaan daripada kerajaan semata-mata.

 “Sehubungan itu, kementerian akan terus memberi komitmen untuk mewujudkan masyarakat penggunan yang berinformasi serta mempunyai semangat sukarelawan tinggi. “Sempena sambutan bulan pengguna, pihak kami telah melaksanakan

 

No comments: