Halaman

29 May 2013

UMT komited lahirkan pelajar berfikiran kreatif dan inovatif

Oleh: Noraini Jusoh

Inovasi ialah sesuatu yang sangat penting di tanam dalam minda dan juga jiwa pelajar, sehubungan itu, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) komited untuk melahirkan lebih ramai pelajarnya yang dapat berfikir secara kreatif dan inovatif.

Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, dimasa akan datang ilmu dan kemahiran sahaja tidak memadai untuk pelajar dan disebabkan itulah UMT mengadakan hari inovasi pada setiap tahun bagi membolehkan ia menjadi sebahagian daripada program pembelajaran.


"Mungkin pada tahun-tahun akan datang hari inovasi seperti ini diadakan pada akhirnya tetapi proses sebenar berlaku tiga atau enam bulan lebih awal.

"Dimana pelajar didedah melakukan beberapa projek kecil mengikut daya kreativiti dan inovatif masing-masing dan kita akan melihat hasil dan pencapaian pelajar itu dan mungkin pameran mereka menjadi perkara yang utama di hari inovasi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Program Inovasi@UMT 2013, di Dewan Sultan Mizan, hari ini.

Katanya, banyak tuntutan daripada ibu bapa dan masyarakat menghendaki supaya universiti melahirkan modal insan untuk kebolehpasaran.

"Saya percaya, walaupun perkara itu penting tetapi kalaulah universiti memikirkan modal insan untuk pasaran semasa sebenarnya universiti sudah terlambat.

"Ini kerana, universiti di luar negara sudah bergerak jauh lebih pantas untuk menyediakan pelajar-pelajar berdaya maju untuk masa hadapan,” katanya.

Tambah beliau, pada masa hadapan pelajar yang menjadi majikan bukan lagi orang lain menjadi majikan dan peluang bekerja makan gaji sangat sedikit.

Katanya, sebahagian besar daripada ruang dan peluang itu terletak kepada keupayaan pelajar membina kelainan, berfikiran kreatif dan hidup dengan keupayaan berinovasi sebagai sumber rezeki mereka.

"Mungkin pada masa akan datang sebahagian besarnya akan bekerja dari rumah dan mereka yang mampu berdikari serta mempunyai keyakinan diri yang tinggi akan menjadi modal insan yang kreatif," ujarnya.

 

No comments: