Halaman

31 May 2013

Pasar Payang baru tetap dibangunkan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri tetap dengan keputusan meneruskan usaha membangunkan Pasar Payang yang baru, walaupun masih terdapat desakan dari segelintir pihak yang kurang senang dengan tindakan itu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pembangunan Pasar Payang baru itu akan diteruskan seperti jadual asal dan berjalan tidak lama lagi.

 “Sampai masa kita akan buat pembangunan dan pembaharuan supaya keadaan lebih selesa kepada peniaga dan juga pelanggan Pasar Payang.

“Kita sudah buat keputusan dan perbincangan pun sudah dilakukan dengan peniaga apa yang dikehendaki mereka, termasuk peniaga ikan yang mahu berpindah ke satu tempat disediakan berhampiran tapak asal, kita ikut, kita tiada masalah,” katanya.

Menteri Besar berkata, pembangunan Pasar Payang baru yang lebih menarik, selesa serta mengekalkan nama Pasar Payang sepatutnya tidak lagi mengundang rasa tidak senang dan isu kepada segelintir pihak.

“Saya tidak faham, apabila ada pihak bercakap soal nilai estetika dan warisan. Jika mahu kekal warisan kita buat seperti Bazar warisan, kita kekalkan tradsinya dan dalam tradsi ada kemodenan termasuk dilengkapi eskalator, penghawa dingin dan juga keselamatan.

“Sekarang ini tidak berlaku rompakan. Apa kata jika berlaku rompakan di kedai emas. Ini kawasan awam, jika ada tembak menembak, pasti menggugat nyawa orang awam. Dari segi keselamatan awam dan juga bangunan itu sendiri. Sebab itu yang baru kita susun atur kedai dengan lebih seragam, jika kedai emas di kawasan sama serta dilengkapi pula jambatan menghubungkan pasar dengan hotel,” katanya.

Katanya, hanya sgelintir rakyat yang tidak faham dan sengaja mencipta isu sahaja melihat pembangunan Pasar Payang itu menimbulkan masalah, sedangkan ia dibangunkan untuk keselesaan semua pihak termasuk peniaga dan juga pengunjung premis itu sendiri.

Sebelum ini, kerajaan negeri merancang menggantikan Pasar Payang yang sedia ada selepas Jabatan Kerja Raya (JKR) mengesahkan bangunan itu tidak lagi selamat kepada orang ramai.

Selain itu, sebuah hotel bertaraf lima bintang setinggi 23 tingkat yang menyediakan 550 bilik dan apartment 30 tingkat akan turut dibina berhampiran pasar berkenaan, di mana projek itu akan dimulakan tidak lama lagi.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, keadaan Pasar Payang yang ada sekarang sudah tidak sesuai kerana sempit, kotor dan mencemarkan imej Bandar Kuala Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air.

 

No comments: