Halaman

29 May 2013

Produktiviti dan inovasi penentu daya saing

Oleh; Esah Abdullah

Inovasi hari ini telah menjadi penanda aras baru global yang menuntut keupayaan penciptaan yang bersifat baru, unik dan bermanfaat serta mampu berfungsi sebagai pemangkin kepada kesejahteraan negara.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim berkata, produktiviti dan inovasi adalah dua faktor menentukan daya saing.


“Selaras dengan Program Transformasi Ekonomi (ETP) sudah sampai masanya jabatan dan organisasi melaksanakan Kaizen untuk meningkatkan kecekapan proses untuk kepuasan pelanggan.

“Memahami jenis-jenis pembaziran dan punca yang menganggu sistem penyampaian perkhidmatan kepada pelangan serta melaksanakan peningkatan yang berterusan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis Seminar Pengurusan Lean dan Memorandum Persefahaman (MoU) Jalinan Industri bersama Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) sempena hari bersama industri Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) Wilayah Pantai Timur di Taman Tamadun Islam (TTI) hari ini.

Hadir sama, Timbalan Ketua Pengarah MPC, Haji Ahmad Fadzil Mahmud; Pengurus Besar PMINT Dato' Haji Osman Muda dan Pengarah MPC Wilayah Pantai Timur, Encik Kamaruzzaman Kasim.

Katanya, semua warga dituntut memberikan prestasi kerja yang berkualiti dan paling penting mewujudkan sikap positif serta mencari teknik, metodologi dan sistem baru yang akan meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan.

 “Pelaksanaan pengurusan merupakan kaedah inovasi dalam menghadapi cabaran pengurusan berhemah akibat tekanan belanjawan yang ketat serta memfokus kan bagaimana mengurus pembaziran secara tersusun dan sistematik bagi melonjak produktiviti organisasi,” katanya.

 

No comments: