Halaman

01 June 2013

Hormati penjalan kaki dan penunggang basikal - JKJR

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Keselamatan Jalan Raya Terengganu (JKJR) minta para pemandu kenderaan agar sentiasa ‘membudayakan’ memberi keutamaan kepada pejalan kaki dan juga penunggang basikal semasa di jalan raya.

 Pengarah JKJR Terengganu, Encik Ahmad Firdaus Haron berkata, meskipun Kempen Keselamatan Pejalan Kaki sempena Minggu Keselamatan Jalan Raya 2013 yang bermula 13 Mei di seluruh negara telah berakhir namun sikap saling menghormati di jalan raya perlu berterusan.


Menurutnya, pejalan kaki dan penunggang basikal lebih terdedah kepada bahaya kerana mereka tidak mempunyai sebarang alat perlindungan bagi melindungi mereka sekiranya terlibat dalam kemalangan.

“Kita menyarankan kepada para pemandu kenderaan dengan menjadikan satu budaya semasa memandu dengan sentiasa menghormati serta memberikan keutamaan kepada pejalan kaki dan juga penunggang basikal.

 “Pejalan kaki itu sendiri juga diingatkan supaya dapat menggunakan lintasan pejalan kaki, lintasan berlampu isyarat dan juga jejantas yang telah disediakan demi keselamatan yang lebih terjamin,” katanya.

Menurutnya, pejalan kaki terlibat dalam kemalangan di lokasi yang bukan dikhaskan untuk pejalan kaki, mereka bukan sahaja tidak dilindungi oleh undang-undang tetapi turut tidak layak untuk menuntut sebarang pampasan insurans.

Selain itu katanya, terdapat 10 petua keselamatan bagi mengurangkan berlakunya kadar kemalangan antaranya termasuklah memberi keutamaan kepada pejalan kaki dan juga penunggang basikal.

 “Sentiasa merancang perjalanan, ikut had laju yang ditentukan, mematuhi garis panduan semasa memotong dan juga berhenti apabila lampu isyarat merah.

“ Elakkan daripada mengekori kenderaan lain, periksa cermin dan beri isyarat sebelum melakukan pertukaran lorong, ikut lorong yang betul, tidak memotong barisan, tidak mencelah diantara kenderaan lain dan juga sentiasa sabar ketika memandu,” katanya.

 

No comments: