Halaman

18 October 2013

Masjid Al-Amin, Kuala Berang Indah dan Selesa.Masjid Al Amin.
Pandangan depan Masjid Al-Amin.
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

KEPERIHATINAN kerajaan Barisan Nasional terhadap pembinaan masjid di negeri ini sememang sudah menjadi lumrah sejak selepas merdeka lagi, satu demi satu masjid dibina bermula dari bangunan kayu sehinggalah kepada bangunan batu yang tersergam indah bagi memberi keselesaan dan kemudahan kepada umat Islam menunaikan ibadah sembahyang dan membuat pelbagai aktiviti keagamaan.

Antara kampung yang tidak tertinggal dalam senarai pembinaan masjid baru lagi indah ialah Kampung Buluh, Kuala Berang, di mana sebuah masjid baru dibina dan siap sepenuhnya pada 2007, selepas masjid lama (terletak berhampiran masjid baru) tidak dapat lagi menampung jumlah jemaah yang semakin meningkat.

Abdul Rasyid..iman II.
Iman II masjid yang diberi nama Masjid Al Amin itu, Abdul Rasyid Muhammad, berkata pembinaan masjid baru itu banyak memberi manfaat kepada seluruh jemaah dari dua kampung yang bersembahyang di situ iaitu Kampung Buluh dan Kampung Padang Tara.

“Jika dahulu jemaah belakang terpaksa bersesak-sesak untuk menunaikan sembahyang jumaat atau sembahyang dua hari raya kerana masjid lama tidak menampung jemaah yang semakin ramai tetapi dengan siapnya masjid baru itu, semua boleh melakukan ibadah itu dengan selesa.

“Masjid lama hanya boleh memuatkan kira-kira 300 hingga 400 jemaah sahaja sedang jumlah jemaah sejak kebelakangan ini kira-kira 500 orang. Dengan adanya masjid baru ini jemaah dapat bersolat dengan selesa malah kawasan dewan solat kedua masih kosong dan ia dapat menampung jumlah jemaah pada masa depan,” katanya.

Rasyid berkata, selain jemaah tempatan, ada juga jemaah luar yang datang untuk bersolat dan berehat di masjid yang diusahakan pembinaannya oleh bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Berang, Allahyarham Ibrahim Yusof itu.

“Selain itu, ada juga pelajar dari beberapa buah sekolah menunaikan solat jemaah di masjid ini, manakala kira-kira 50 jemaah menunaikan solat fardu pada waktu malam”, katanya.

Ismail..iman kerajaan.
Dalam pada itu, Iman I Masjid Al-Amin itu , Ismail Muhammad, berkata antara aktiviti keagamaan yang dibuat di masjid itu ialah ceramah agama dari pegawai Pejabat Agama Daerah Kuala Berang pada malam rabu yang mengajar tasauf.

“Malam Jumaat dan Sabtu ialah mengajar Fekah dari iman masjid, Rabu dan Khamis pula ialah Quran Tajwid,” katanya. Pengerusi masjid ialah Yusof Muhammad manakala dua bilal bertugas bergilir-gilir mengalunkan azan.
Dalaman yang cantik dan bersih.

Jemaah sedang berwirid selepas solat zohor.

Ruang kedua masjid yang luas.
Masjid lama Kampung Buluh.