Halaman

13 April 2014

Festival Candat Sotong lebih hebat pada tahun depan- Ahmad Said.

Peserta dari Chile bertanyakan sesuatu kepada Ahmad.
Oleh: Aminudin Ismail. 

MENTERI Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said gembira kerana sambutan daripada peserta terutamanya dari luar negara terhadap Festival Mencandat Sotong Antarabangsa Terengganu 2014 amat mengalakan. 

"Saya bersyukur kepada Allah s.w.t kerana sambutan daripada peserta termasuklah dari luar negara amat memberangsangkan sempena dengan Pesta Mencandat Sotong Terengganu 2014 ini.

"Dan kita berharap ini adalah permulaan ke arah pesta yang lebih hebat di masa-masa akan datang dan kita akan cuba membawa lebih ramai lagi wartawan dan blogger dari luar negara," katanya kepada TEGANUKITA ketika hadir meraikan peserta mencandat sotong itu di Rhu 10, Setiu, malam tadi.

Peserta sedang mengambil buah kelapa muda.
Menurutnya, perbelanjaan yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri terhadap festival itu tentunya akan mendatangkan pulangan yang baik kerana lebih ramai pelancong akan ke Terengganu.

"Selepas ini lebih ramai pelancong akan datang ke Terengganu untuk melihat lebih dekat peristiwa ini sendiri dan ini akan memberi tambahan pendapatan kepada nelayan dan juga orang ramai di Terengganu. 

"Pulangannya kita akan dapat segera dan mungkin pada malam ini ada yang telah menyebarkan berita ini ke seluruh dunia. Ada antara bloger yang mempunyai lebih 40,OOO pengikut," katanya.

Ahmad Said berkata Festival Mencandat Sotong itu yang paling unik di dunia dan ianya tiada di negara lain untuk mengamit pelancong ke Terengganu.

Turut hadir ialah Exco Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Dato' Mohd Jidin Shafee, Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh, Adun Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor, Adun Jabi, Iskandar Jaafar dan Pegawai Daerah Setiu.
Ahmad tiba disambut Mohd Jidin.

Ahmad, Mohd Jidin dan Iskandar menyambut peserta.

Peserta Eropah memberitahu sesuatu kepada Ahmad,

Seorang lagi peserta Chile berbual mesra dengan Ahmad.

Mohd Jidin menunjukan sesuatu kepada Ahmad.

Mohd Jidin bersama seorang peserta.
Antara penduduk kampung yang hadir.

Persembahan dari kumpulan Suktra.
Antara hidangan yang disediakan.
Yb Zul (kiri) turut hadir,
Dato'Sabri (kanan) bersama DO Setiu dan YB Iskandar.

 

No comments: