Halaman

13 April 2014

KEDANGKALAN PEMIKIRAN SEORANG AHLI PARLIMEN

Oleh: Ruslan AR


Kedangkalan seorang yang bertaraf Ahli Parlimen di sebelah Kuala Nerus amat terserlah apabila beliau menulis mengenai Festival Candat Sotong Terengganu 2014 dengan menyifatkan ia merugikan nelayan tempatan.
 Alasan kebudakan yang diberikan oleh beliau seperti yang disiarkan dalam FB miliknya ialah pendapatan nelayan mungkin akan terjejas tahun ini berikutan penganjuran program ini.
 Dakwanya "habis kesemua unjam akan diteroka dan apa lagi yang tinggal kepada nelayan” katanya lagi dalam tulisan beliau di FB itu.
 Sedangkan hakikat yang sebenar, para pengamal media dari seluruh pelusuk dunia itu datang turun mencandat di laut hanya kira-kira dua jam lebih sahaja pada 12 dan 14 April, berjumlah kira-kira 5 jam sahaja. Takkanlah mencandat selama 5 jam itu boleh habis sotong-sotong, dangkalnya pemikiran seorang Ahli Parlimen itu.
  Contohnya semalam (12 April) sebelah pagi sampai tengahari mereka melawat sekitar perkampungan Pengkalan Gelap Setiu dan Wetland. Kira-kira jam 5.30 petang mereka berlepas ke laut untuk merasai suasana mencadat sotong, bukannya hendak menangkap sotong bagi tujuan komersial.
 Kira-kira jam 8.30 malam mereka sudah pulang ke daratan di Pantai Rhu Sepuluh untuk jamuan dan pertunjukan kebudayaan dan tradisonal. Manakala hari ini mereka tidak turun ke laut pun bagi mencandat sotong, sebaliknya di bawa melawat Tasik Kenyir bagi melaporkan keindahan tasik itu yang dimajukan sebagai destinasi pelancongan antarabangsa. Pada14 April mereka di bawa melawat Taman Tamadun Islam, sekitar Pulau Duyong dan Kompleks Nur Zahirah (songket).
 Jam 5.00 petang mereka turun ke laut sekejap untuk menikmati aktiviti mencandat dan selepas itu jam 8.30 malam balik semulaRiyaz Heritage Duyong untuk jamuan dan sessi wawancara bersama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.
  Pada 15 April mereka melawat Pulau Redang tanpa sebarang aktiviti memancing atau mencandat kerana di sebelah malam mereka di bawa ke Muzium Negeri Terengganu.
Pada hari akhir 16 April mereka yang terdiri dari wartawan akhbar, majalah, jurufoto, jurukamera video, bloggers dan sebagainya di bawa melawat Pasar Payang, Kampung Cina dan sekitar bandar Kuala Terengganu.
 Oleh itu tuduhan Ahli Parlimen dari pembangkang itu amatlah dangkal dan fitnah yang sengaja diada-adakan kerana mereka datang bukan untuk mengaut hasil mahsul di lautan kita tidak sebagaimana tuduhan melulu ahli politik pembangkang itu.

 Wartawan, bloggers dan pengamal media media seluruh dunia seramai kira-kira 102 orang itu antaranya daripada Negara China (34 orang), Indonesia (13), Singapura (5), Australia (3), Brunei Darulssalam (2), Kanada (2), Chile (4), United Kingdom (1), United State (2), Spanyol (1) dan lain-lain lagi.
  Mereka datang dengan syarat balik menulis dan menyiarkan gambar-gambar tentang keindahan Terengganu dalam akhbar, majalah, blog, telivisyen dan pelbagai media, di samping turut sama wartawan/pengamal media tempatan kira-kira 100 orang juga.
  Apakah itu merugikan untuk kecemerlangan industri pelancongan Terengganu? Janganlah terlalu cetek pemikiran wahai Ahli Parlimen pembangkang kerana komen anda itu amat memalukan!!
 Bot sewaan yang digunakan untuk membawa wartawan menikmati suasana mencandat itu pun adalah bot milik nelayan.
 Kalaulah pemikiran Ahli Parlimen seperti ini, lebih layak berikan sahaja kepada orang lain menduduki kerusi itu di masa akan datang.

2 comments:

meli said...

ahli parlimen yg bodoh...tidak berwawasan..hanya ingin menaikkan sentimen kemarahan rakyat kepada kerajaan...selalu guna istilah wang rakyat....

Tirah Talib said...

onitu menunjukkan semua yang pembangkang kata tidak semestinya betul dan semua yang kerajaan buat semuanya salah rakyat bebas memilih inikan demokrasi kalau mahu selalu menang tak payah buat pilihanraya