Halaman

13 April 2014

‘School Of Construction’ Basmi Rasuah Kalangan Kontraktor

Oleh: Noraini Jusoh
Gambar oleh Zulkipli Putra

Cadangan penubuhan ‘School Of Construction’ melalui Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Rasuah seperti mana yang telah dilaksanakan di negara Amerika Syarikat dilihat mampu menangani jenayah rasuah dalam kalangan kontraktor di negara ini.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said ketika hadir pada Forum Mencerna Ekonomi Bebas Rasuh SPRM di Hotel Permai, Kuala Terengganu.
Pengarah NKRA Rasuah, Dato’ Hisham Nordin berkata, dibawah ‘School Of Contruction’ sebagaimana di Amerika, ia dikawal oleh undang-undang di mana syarikat perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa.

“Dengan saringan dan tapisan yang ketat, hanya syarikat yang betul berkelayakan dan mampu menjalankan kerja-kerja pembinaan sahaja dipertimbangkan.

“Malah dengan mekanisma tertentu, seperti menyenaraihitamkan syarikat-syarikat yang menjual projek kepada pihak tertentu juga diambil kira dalam menilai syarikat tersebut,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Majlis Perasmian Forum Mencerna Ekonomi Bebas Rasuah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Terengganu bersama Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) Peringkat Negeri Terengganu oleh Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said di Hotel Permai, Kuala Terengganu, petang ini.

Menurut Dato’ Hisham, perkara ini masih diperingkat kajian dan ia boleh dicadangkan kepada agensi kerajaan yang lain dan tidak semestinya SPRM yang akan menjadi pelaksana.

 

No comments: