Halaman

14 April 2014

Sidang DUN: Tidak Pernah Letak Syarat, Anak Ahli Umno Masuk Ke Imtiaz

Dato' Seri Haji Ahmad Said menurunkan tandatangan sebagai tanda berterusan berdoa untuk MH370.
Oleh Wartawan Teganukita
Gambar oleh Zulkipli Putra

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-tugas Khas Negeri, Ghazali Taib memberitahu Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bahawa kerajaan negeri tidak pernah menetapkan syarat kelayakan, hanya anak kepada ahli Umno sahaja boleh memohon memasuki mana-mana Sekolah Menengah Imtiaz di Terengganu.
Jasa tetap dikenang...walaupun lama tidak berjumpa, bekas Ahli Parlimen Hulu Terengganu begitu terharu bertemu dengan Mneteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said pada sesi rehat Persidangan Dewan.

Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu sedang bersidang.
“Perkara sebetulnya, pelajar itu perlu mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), lulus ujian hafazan al Quran dan ujian bertulis terjemahan rumi ke jawi.

 “Saya kesal dengan dakwaan itu, sekiranya benar syarat itu pernah dikemukakan, selain memilih pelajar lepasan UPSR yang mendapat kurang daripada 5A, perkara itu perlu dilaporkan bersama bukti,” katanya yang menjawab soalan Satiful Bahari Mamat (Pas-Paka) pada sidang DUN, hari ini.

Ghazali turut memberitahu, kerajaan negeri akan menambahkan beberapa lagi sekolah menengah aliran agama di negeri ini sebagai usaha menampung lebihan permintaan terhadap sekolah itu.

“Permintaan terhadap sekolah aliran agama semakin tinggi, sebagai bukti hampir 5,000 permohonan yang ingin mendapat tempat di Sekolah Menengah Imtiaz.

 “Berdasarkan jumlah itu, 2,100 pelajar berjaya melepasi syarat kelayakan, tetapi hanya 458 pelajar saja terpilih untuk sesi kemasukan tahun ini,” katanya.

 

No comments: