Halaman

15 April 2014

Sidang DUN; Adun Pas puji kerajaan sedia Wifi percuma kepada rakyat

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra 

 Usaha kerajaan negeri memberi kemudahan Wifi secara percuma di 600 lokasi strategik seluruh negeri mendapat pujian daripada YB Ariffin Deraman (Pas-Alor Limbat).

Usaha kerajaan menyediakan WiFi percuma kepada rakyat Terengganu dibeberapa tempat di negeri ini dipuji pihak pembangkang.

"Saya sokong usaha kerajaan negeri yang menyediakan kemudahan Wifi secara percuma kepada rakyat dan juga untuk pelancong yang datang ke negeri ini", katanya dalam sesi perbahasan menyokong Titah Sultan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri petang semalam.

Siapa kata kerajaan mengabaikan kepentingan rakyat....terbaru kerajaan hari ini menyediakan kemudahan WiFi percuma kepada orang ramai di mana kawasan Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu menjadi perintis kepada kemudahan berkenaan.

Beliau menyangkal dakwaan bahawa pembangkang hanya tahu bangkang sahaja sebaliknya turut menyokong usaha baik kerjaan untuk kepentingan rakyat.

Katanya, ini termasuklah pembukaan kelas maya untuk kepentingan pelajaran anak-anak tempatan agar lebih maju dalam bidang pendidikan.

Menteri Besar Dato' Seri Haji Ahmad Said baru-baru ini telah melancarkan projek perintis Wifi dengan peruntukan RM30 juta yang akan dilaksanakan secara berperingkat.

Setakat ini lima lokasi telah dipasang kemudahan capaian akses Wifi percuma termasuklah di Taman Awam Batu Buruk, Hospital Sultanah Nur Zahirah, Perpustakaan AwamTterenggau dan Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

 

No comments: