Halaman

17 April 2014

Kilang besi RM3.4 billion beroperasi awal tahun depan- MB

Kilang besi Eastern Steel di Kemaman sedang dalam pembinaan.

Oleh: Aminudin Ismail.
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kilang besi yang membabitkan pelaburan berjumlah sebanyak RM3.4 billion sedang dalam pembinaan di Kemaman dan dijangka siap pada akhir tahun ini atau awal tahun depan, kata Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said.
Menteri Besar, Dato'  Seri Haji Ahmad Said mendengar taklimat operasi di Stesyen Janaelektrik Sultan Ismail, Paka, Kemaman.

Kilang besi Eastern Steel yang akan menawarkan peluang pekerjaan kepada 1,500 orang itu adalah usahasama dengan sebuah syarikat dari China . Ia antara beberapa buah kilang besi yang akan diwujudkan di Kemaman.


"Sekarang ini kerja-kerja pembinaan kilang besi Eastern Steel dalam pertengahan siap dan mulai akhir tahun ini atau awal tahun kita akan beroperasi,” katanya ketika berucap di Majlis Lawatan Tapak Menteri Besar Terengganu di Stesyen Janaelektrik Sultan Ismai (SJSI) Paka, di Paka, hari ini.

Selain itu, katanya, kerajaan negeri juga sedang dalam perbincangan dengan syarikat Hyundai dari Korea untuk membuka sebuah kilang besi di kemaman yang membabitkan pelaburan sebanyak 6.6 billion.

Turut hadir dalam majlis itu ialah Ketua Pegawai Ekskutif TNB, Dato’ Seri Azman Mohd dan pegawai-pegawai kanan kerajaan serta beberapa pegawai tinggi TNB Terengganu.

Sehubungan itu, dengan pertumbuhan lebih banyak kilang besi dan industri lain di negeri ini termasuklah di Kemaman, beliau mahu Tenaga Nasiona Berhad (TNB) lebih bersedia menyediakan bekalan tenaga yang mencukupi kepada kilang dan industri itu.

“Kita sedang berusaha untuk menarik pelabur-pelabur besar ke Terengganu, bila pelabur besar datang, kilang besar datang, yang untung adalah TNB juga, katanya.

“Pelabur tentunya mahu bekalan elektrik yang mencukupi sebagai syarat untuk mereka datang membuat pelaburan, membina kilang dan sebagainya.,” katanya.

Dalam ucapannya itu juga Ahmad turut memberitahu bahawa kerajaan negeri sedang berusaha terus memajukan industri pelancongan negeri ini terutamanya Tasik Kenyir sebagai sebuah destinasi pelancongan terkenal di dunia.

“Kita juga akan menjadikan Tasik Kenyir sebagai sebuah tasik bebas cukai yang pertama di dunia dan dijangka akan siap sepenuhnya pada akhir tahun depan,” katanya.

.

No comments: