Halaman

15 April 2014

Sidang DUN: Pembangkang pertikai 3 pokok kelapa sawit dapat RM150 sebulan.

Oleh: Aminudin Ismail. 

MENGUNJUNGI Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Terengganu, hari ini, (15hb April) penulis tertarik mengenai keraguan seorang wakil rakyat pembangkang yang bertanyakan mengenai apakah benar menanam tiga pohon kelapa sawit di sekitar kawasan rumah mampu memperolehi pendapatan sekitar RM150 sebulan.

Soalan itu dikemuka ketika apabila wakil BN Hulu Besut, Nawi Mohamad memberitahu bahawa dengan menanam tiga pohon pokok kelapa sawit di sekitar kawasan rumah, seseorang itu mampu memperolehi pendapatan sekitar RM150 sebulan.


Kenyataan itu dicelah oleh wakil Paka yang mempersoalkan kenyataan wakil BN itu, apakah benar penduduk mampu memperolehi pendapatan sebanyak itu dengan menanam tiga pokok kelapa sawit di kawasan rumah.

Selepas itu Wakil Rakyat Jabi, Mohd Iskandar Jaafar pula mencelah, jika mahu tahu samada kenyataan itu benar atau tidak beliau menjemput Wakil Rakyat PAS itu ke Jabi untuk melihat sendiri bagaimana menanam tiga pokok kelapa sawit kawasan rumah seseorang itu mampu memperolehi pendapatan sekitar RM150 sebulan.

Sebagai seorang Exco Pertanian, tentunya Nawi akan membuat kajian dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan kerana ia membabitkan usaha kerajaan untuk membantu rakyat. Kenyataan bahawa penduduk akan mendapat sekitar RM150 sebulan dari tiga pokok kelapa sawit itu ada juga logiknya walaupun dipertikai pembangkang.

Seorang pengurus Ladang Kelapa Sawit Sime Darby Plantation yang juga rakan penulis ketika dihubungi memberitahu bahawa tiga pokok kelapa sawit boleh memberi pendapatan sekitar RM150 sebulan kepada penanamnya.

Katanya, 10 hingga 20 pokok kelapa sawit yang matang dan musim berbuah yang baik mampu mendapat satu tan buah dan harga sekarang di Terengganu ialah sekitar RM700 satu tan.

“Secara ringkasnya, setiap pokok sawit mampu menghasilkan tiga tandan segar sepokok dan boleh dituai dalam masa sebulan. Sekiranya tiga pokok diambil kira, jumlah tandan yang diperolehi ialah sembilan. Jumlah ini akan didarabkan dengan purata berat tandan segar (ABW) iaitu 25 kg untuk setandan.

"Jadi jumlah yang diperolehi adalah 225kg. Harga pasar untuk satu tan matrik kelapa sawit terkini dalam lingkungan 750 satu tan metrik. 225kg tadi di kali dengan 0.75, penanam akan mendapat RM168 sebulan untuk tiga pokok tadi,"

Daripada kenyataan itu, jelaslah dengan usaha kerajaan mengalakan penanaman pokok kelapa sawit di kawasan rumah adalah sesuatu langkah yang baik untuk menambah pendapatan keluarga.

Jika mahu tanam tentunya orang tidak akan tanam tiga pokok malah lebih lagi dan ini akan memberi pendapatan yang lebih.

Kenyataan Nawi memang betul dan berfakta, selain itu kenyataan itu juga bertujuan untuk memberi perangsang kepada penduduk supaya menanam pokok kelapa sawit di kawasan rumah walaupun hanya tiga pokok dan dengar ceritanya beberapa rumah di Dun Jabi sudahpun melaksanakannya.

 

No comments: