Halaman

14 April 2014

PSTD pamer aksi menarik di Hari Ko-kurikulum UCB.

Kumpulan Silat UCB sedang memulakan aksi.
Oleh: Aminudin Ismail.

PELBAGAI aksi yang ditonjolkan pasukan berunifom menarik perhatian tetamu yang hadir pada majlis perasmian Hari Ko-Kurikulum Kolej Universiti Bestari 2014 yang diadakan di dataran astaka UCB, Putera Jaya, Setiu, hari ini.

Paling menarik ialah persembahan Tempur Senjata dari Pasukan Simpanan Tentera Darat dengan menampilkan beberapa kemahiran termasuklah gerak cergas dan demontrasi memecah batu-batu dengan mengunakan tangan dan kepala.

Demontrasi dari JPAM melalui slot “Operasi Menyelamat” juga menarik dan membawa masej yang baik supaya wanita perlu berhati-hati ketika membawa beg tangan dan perlu mempelajari seni mempertahankan diri selain menonjolkan kepelbagaian tugas JPAM.


PSTD pamerkan pesembahan menarik.
Persembahan silat dari penuntut UCB menampilkan ketangkasan ahli kumpulan silat itu dalam seni mempertahankan diri . Beberapa aksi yang ditonjolkan beberapa ahli menunjukan bahawa mereka sudah mampu berhadapan dengan musuh walaupun usia kumpulan itu masih baru.

Majlis dirasmikan Lt. Kolonel Abdul Hamid Maarus, Timbalan Komandan Rejimen 512, Askar Wataniah Padang Midin. Antara pasukan berunifom yang membuat persembahan ialah adalah Pasukan Tentera Wataniah, Rela, JPAM dan Kumpulan Silat UCB.

Abdul Hamid dalam ucapannya, berkata beliau mahu setiap anggota ko-kurikulum supaya menunjukan prestasi yang baik dengan menonjolkan segala kebolehan dan kemahiran yang ada bagi meningkatkan pecapaian dalam bidang itu.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Naib Canselor UCB, Dr. Mustaffa Ismail serta beberapa pegawai kanan UCB serta pensyarah.
Urusetia menjalankan tugas.

Antara jemputan khas yang hadir.

Rela menampilkan aksi yang cergas.

Antara aksi lasak dari Kumpulan Silat UCB

Beberapa ahli silat melihat aksi rakan mereka
Pelajar melawat gerai pameran

Asyik melihat persembahan.

Antara penuntut UCB yang melihat persembahan.

Pameran turut diadakan.

Gimik JPAM menyelamat mangsa ragut.


Pesilat UCB sempat bergambar kenangan.

 

No comments: