Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

15 April 2014

Sidang DUN: Rakyat Terengganu bertuah

Oleh; Esah Abdullah

 Rakyat Terengganu bertuah kerana dianugerahkan seorang pemimpin yang bijak serta berupaya mengelak daripada berlakunya krisis kekurangan air seperti yang terjadi kepada sesetengah negeri di negara ini.

YB Tengku Zaihan Che Ku Abd. Rahman (BN-Kuala Besut) berkata, kebijaksanaan pengurusan air oleh kerajaan negeri melalui Syarikat Air Terengganu (SATU) telah berjaya menguruskan bekalan air bersih dengan jayanya.

"Kita harus berterima kasih kepada kerajaan yang sentiasa berusaha menurunkan kadar kehilangan air yang tidak terakaun sekurang-kurangnya mencapai 30 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang dan memastikan rakyat sentiasa mendapat belakalan air bersih yang selamat dan terawat,".

Beliau berkata demikian ketika mengambil bahagian dalam perbahasan menyokong Titah Sultan di Sidang Dewan Undangan Negeri.

 Katanya, seperti apa yang berlaku di Lembah Klang dan negeri Selangor masa kini walau pun dikenali sebagai sebuah negeri yang kaya tapi akibat pengurusan air yang tidak cekap maka berlakunya catuan air sekaligus memberi keadaan yang tidak selesa kepada rakyat.

YB Tengku Zaihan juga melahirkan rasa bangga atas usaha kerajaan mempertingkatkan taraf sesio ekonomi rakyat di negeri ini kadar kemiskinan berjaya diturunkan.

"Ini terbukti data yang dikeluarkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (ICU) Jabatan Perdana Menteri pada Mac 2013 yang menunjukkan seramai 31,120 orang rakyat negeri ini telah keluar daripada garis kemiskinan," katanya.

Beliau berharap pihak kerajaan akan meneruskan program-program peningkatan pendapatan isi rumah pada masa-masa akan datang agar lebih ramai ketua isi rumah mendapat manfaat daripadanya.