Halaman

13 April 2014

Sultan Mizan Hargai Misi Mencari MH370

Oleh: Suriati Ali, Aida Abd Rahman dan Nur Eyziera Farahana Aziz (Pelatih)

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin merakamkan ucapan penghargaan kepada Kerajaan Persekutuan dengan bantuan pelbagai negara dalam misi mencari dan menyelamat semua penumpang dan anggota penerbangan MH370.

 “Beta berdoa ke hadrat Allah semoga dimakbulkan doa seluruh rakyat Malaysia, jayakan operasi mencari dan menyelamat agar segala spekulasi terungkai.

 “Beta juga berdoa agar Allah meringankan beban keluarga mereka yang terlibat dan dianugerahkan kepada mereka kekuatan menghadapi dugaan Allah ini dengan penuh keredhaan dan tabah,” titah baginda.


 Baginda bertitah demikian sewaktu merasmikan Istiadat Pembukaan Penggal Persidangan Kelima Dewan Undangan Negeri Ke-13, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut berangkat Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dan para pembesar negeri. Hadir sama, Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Mohd Zuber Embong , Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat dan ketua-ketua jabatan kerajaan.

 Dalam pada itu, baginda turut berpuas hati dengan pertubuhan ekonomi negeri yang berdaya tahan pada 2013 di mana memberi sumbangan kepada KDNK negeri sebanyak RM20.2 bilion.

“Dengan pengekalan yang kukuh melalui asas ekonomi domestik dan pelaburan swasta serta pasaran tenaga kerja yang stabil, dijangkakan pertumbuhan ekonomi negeri terus positif pada tahun 2014.

“Kadar pengangguran tahun 2013 sebanyak 3.3 peratus boleh distabilkan lagi sehingga 2.5 peratus dalam tahun semasa. Kadar inflasi yang sederhana dan terkawal iaitu 3.2 peratus pada Disember 2013 membolehkan pertumbuhan ekonomi Terengganu berada dalam keadaan kukuh dan mampan,” titah baginda.

Baginda juga sukacita Terengganu kini menduduki tempat keempat dalam senarai bilangan warga miskin iaitu seramai 9,911 orang; miskin tegar di tempat ke sembilan (443 orang) dan mudah miskin pula tangga ke tujuh (4,656 orang).

Sultan Mizan turut berpuas hati dengan berkat usaha yang dilaksanakan kerajaan negeri apabila seramai 31, 120 orang telah terkeluar daripada senarai Pendapatan Garis Kemiskinan.

 “Kedudukan ini adalah berdasarkan kepada data yang dikumpul dan disahkan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri, pada 12 mac 2013,” titah baginda.

Selain itu, kerajaan negeri juga membelanjakan sebanyak RM201.6 juta bagi pelaksanaan Program Bina Baru dan Baikpulih Rumah di mana telah memberi manfaat kepada 17, 183 penerima di seluruh Terengganu.

“Dijangka seramai 2,500 penduduk lagi akan menerima manfaat yang sama pada tahun ini dengan peruntukkan baru sebanyak RM41.5 juta,” titah baginda.

 Baginda turut bersyukur Terengganu mempunyai sumber air yang mencukupi dan rakyat dapat menikmati bekalan air bersih dan terawat.

 “Syarikat Air Terengganu (SATU) yang sentiasa memantau dan membuat perancangan bagi membaiki dan menukar paip-paip pecah dan bermasalah secara berkala, sekali gus mengelakkan masalah kewangan kepada kerajaan negeri.

“ Usaha untuk menurunkan Kadar Kehilangan Air Tak Terakaun (NRW) sekurang-kurangnya kepada 30 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang wajar mendapat pujian,” titah baginda.

 

No comments: