Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

01 August 2011

Mahkamah Syariah guna e-filing

Oleh: Esah Abdullah


YB Haji Khazan Che Mat dan Ketua Hakim Syarie Terengganu, Datuk Haji Ismail Yahya ketika ditemui selepas Majlis Penyampaian Dana Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) dan Sambutan Bulan Ramadan Al-Mubarak 1432 Hijrah, Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu, di Mahkamah Syariah Kuala Terengganu.

Mahkamah Syariah Terengganu bergerak selangkah ke hadapan dengan mengaplikasikan sistem e-filing dalam usaha ke arah penjimatan fail bagi memastikan pengurusan yang lebih cekap dan berkesan.

Ketua Hakim Syarie Terengganu, Datuk Haji Ismail Yahya berkata, pihaknya juga turut menyediakan sistem back-up dan mengarahkan semua mahkamah mengguna pakai e-filing.

Beliau berkata kepada pemberita ketika ditemui di Majlis Penyampaian Dana Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) dan Sambutan Bulan Ramadan Al-Mubarak 1432 Hijrah, Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu, di Mahkamah Syariah Kuala Terengganu, semalam.

Pada program berkenaan, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat telah menyampaikan dana kepada 21 keluarga terpilih dari seluruh negeri.

Katanya, kajian akan terus dilakukan bagi mengesan kelemahan sistem tersebut bagi melancarkan penggunaannya sebelum e-filing diaplikasi sepenuhnya yang dijangka dilancarkan Januari tahun depan.

Menurut Dato’ Haji Ismail dalam Konvensyen Mahkamah Syariah baru-baru ini, Mahkamah Syariah Marang diumum tempat pertama Amanat Peringkat Cemerlang dan memperoleh Sijil Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia.

“Segala arahan-arahan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dapat dicapai oleh Mahkamah Syariah Marang,” katanya.

Selain itu katanya, pihaknya turut mengaplikasikan sistem e–Syariah dan mempertingkat lagi dengan menggantikan nota bicara melalui tulisan tangan kepada nota bicara melalui penggunaan komputer.