Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

04 August 2011

Wanita Terengganu jalankan pemutihan

Oleh; Esah Abdullah

Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu laksana pemutihan dalam usaha mengesan ahli-ahlinya agar tidak tercicir daripada senarai daftar pemilih dengan Suruhanjaya Piilihan Raya (SPR).


Datuk Hajah Fatimah Hamat

Ketuanya, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata, senarai keahlian diedar kepada Ketua Wanita di cawangan-cawangan untuk tujuan semakan.

“Melalui gerak kerja akar umbi, usaha mengesan kumpulan sasar lebih cepat diperolehi kerana ia dalam kumpulan yang kecil yang sudah saling mengenali,” katanya kepada Teganukita ketika dihubungi hari ini.

Sehingga 24 Mei lalu katanya, keahlian Wanita UMNO mencecah 83,313 orang seluruh negeri dan daripada jumlah tersebut 78,743 mendaftar sebagai pemilih atau 94.51 peratus.

“Kita cuba kesan individu yang menjadi ahli tetapi tidak menjadi pengundi dan sesetengahnya tinggal di luar tempat kelahiran dan tidak pulang membuang undi di atas pelbagai alasan,” katanya.

Menurutnya yang mereka yang mendaftar sebagai pengundi tetapi tidak mendaftar sebagai ahli begitu juga sebaliknya.

“Perkara begini memang berlaku dan usaha menarik perhatian mereka dijalankan secara berkala dengan memberi penerangan mengenai tanggungjawab warga negara menentukan corak kepimpinan yang boleh membela rakyat,” katanya.