Peniaga dan pengunjung bazar Ramadan di negeri ini dinasihatkan supaya tidak hanya bercakap soal harga yang mahal atau murah, malah peka terhadap isu halal atau haram dalam pembelian dan penjualan juadah berbuka puasa.
Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Ustaz Haji Muhammad Ramli Nuh berkata, selain mengambil kira cara penyediaaan sesuatu makanan, bahan dan ramuan sesuatu juadah perlu diteliti dengan baik.
Katanya, jika berlaku kemusykilan terhadap sesuatu bahan makanan, pihak yang berkaitan perlu merujuk perkara itu kepada badan yang bertanggungjawab seperti Jabatan Hal Ehwal Islam Terenggau dan Jabatan Kesihatan.
"Ada segelintir peniaga di tempat lain, mereka sendiri tidak tahu bahan makanan yang diguna itu halal atau sebaliknya kerana terlalu memikirkan untuk hasilkan juadah yang tahan lama daripada basi dan sebagainya.
"Dalam suasana mencari rezeki di bulan berkat ini, mereka tidak lupa tanggungjawab kepada masyarakat," katanya ketika ditemui pada program turun padang di Bazar Ramadan Gong Badak petang semalam.
Dalam program itu, lebih 300 peniaga bazar Ramadan di kawasan itu dan Wakaf Tengah menerima sumbangan apron dan kurma daripada Muhammad Ramli yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Tepuh.
Beliau berkata, program berkenaan merupakan salah satu cara pemimpin bertemu dengan rakyat dalam suasana santai dan mesra serta peluang kepadanya untuk mendengar masalah rakyat.
"Program dengan kerjasama Persatuan Peniaga Melayu Daerah Kuala Terengganu itu antara lain mahu mendengar sendiri masalah berbangkit daripada peniaga terutamanya soal keselesaan dan kemudahan di tapak bazar," katanya.