Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

05 June 2012

Tapak rumah untuk generasi kedua Felda Selasih

Oleh: Mohammad Ishak


Menteri Besar bergambar kenangan bersama pasukan futsal Felda Selasih

Kerajaan Negeri sedia menimbang permohonan peneroka Felda Selasih, Jabi,Setiu, untuk mendapatkan lot perumahan bagi peneroka generasi kedua membina rumah baru di kawasan tanah rancangan berkenaan.

Menteri Besar,Dato’ Seri Haji Ahmad Said. berkata tanah seluas 100 hektar sudah dikenalpasti untuk dijadikan penempatan baru terutama kepada anak peneroka di Felda berkenaan

Katanya, langkah itu bagi membolehkan anak pneroka terus tinggal di dalam rancangan tanah Felda dan dapat meemberi sumbangan kepada keluarga dan pihak Felda.

Menurutnya, sebanyak 400 lot perumahan baru boleh dibina di kawasan yang disediakan dan ia akan menambah jumlah penduduk di Felda terbabit.

“Kerajaan tidak ada masalah untuk meluluskan permohonan daripada peneroka terbabit jika mempunyai kawasan tanah yang sesuai untuk dijadikan tapak rumah,” katanya pada majlis pertemuan bersama peneroka Felda Selasih, dekat Jertih, semalam.

Program bersama peneroka itu adalah yang terakhir dalam siri jelajah Menteri Besar ke rancangan Felda di seluruh negeri ini.

Masalah ketiadaan tempat tinggal yang dihadapi anak peneroka di situ semakin serius menyebabkan ramai yang terpaksa berpindah keluar untuk mencari tempat tinggal kerana tiada rumah.

Keadaan itu juga menyebabkan jumlah murid yang belajar di Sekolah Kebangsaan Felda Selasih semakin menurun pada tiap tahun dan ini membimbangkan bukan sahaja pihak sekolah malah ibu bapa sendiri.

Menurut rekod jumlah asal murid di sekolah itu lima tahun lalu ialah 300 tetapi kini menurun kepada 83 murid sahaja.

Penurunan murid pada setiap tahun itu amat ketara dan membimbangkan sedang di Felda itu mempunyai kemudahan sekolah serba lengkap, sama seperti sekolah di luar Felda.