Halaman

28 November 2012

Penceramah bebas terima ijazah di UMT

Ustaz Badli Shah
Oleh; Esah Abdullah

Seorang penceramah bebas yang sering muncul di kaca televesyen, Ustaz Badli Shah Alauddin, 37 tahun merupakan antara 2,080 graduan yang menerima ijazah di majlis Konvokesyen Ke-10 Universiti Malaysia Terengganu (UMT) baru-baru ini.

 Bapa kepada lima anak itu berasal dari Pahang Darul Makmur menerima Sarjana Sains Pembangunan Sosial yang disampaikan oleh Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UMT.

Beliau yang memilih menyambung pengajian jarak jauh di UMT telah mengambil masa yang panjang iaitu 10 tahun sebelum berjaya mengengam segulung ijazah.“Mereka yang bekerja sesuai untuk menyambung pengajian di sini kerana UMT mempunyai sistem pengajian yang fleksibel dan mementingkan penyelidikan,” katanya yang bertugas di Bahagian Penyelidikan, Jabatan Agama Islam Pahang.

Tanggung jawab besar yang dipikul sebagai ketua keluarga, penjawat awam dan penceramah bebas dan sering menerima jemputan di media elektronik tidak menghalang beliau untuk terus menimba ilmu.

 “Saya tidak akan berhenti di sini sebaliknya bercita-cita untuk menyambung pengajian hingga ke peringkat PhD,” katanya yang bertuah kerana mempunyai anak-anak dan isteri yang memahami dan sentiasa memberi dorongan untuk mencapai tahap tertinggi dalam akademik.

 

No comments: