Halaman

19 December 2011

Kenyir Motocross promosi Tasik Kenyir

Oleh:Aida Abd Rahman

Kejohanan Kenyir Motocross Monsoon Challenge 2011 yang dianjurkan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) di Tasik Kenyir bertujuan mempromosikan tasik buatan manusia itu kepada umum khususnya kepada pelancong dalam dan luar negara.

Pengurus Besar Ketengah, Encik Wan Mat Amin Wan Daud, berkata program itu juga diadakan bagi memperkaya atau mempelbagaikan aktiviti Sport Tourism di tasik terbesar buatan manusia itu.


"Kejohanan motocross ini merupakan kali kelima kita adakan di sini, tetapi kali pertama ia dikenali sebagai Kenyir Motocross Monsoon Challenge, di mana ia berlangsung dalam keadaan hujan sepanjang hari.

"Kita terima sambutan yang memberangsangkan daripada peminat motocross dari Jerman, Thailand dan Malaysia sendiri," katanya.

Kejohanan itu diadakan dalam sembilan ketegori melibatkan 170 peserta dengan menawarkan hadiah keseluruhan RM40,000, piala serta hadiah sampingan yang lain.

Encik Wan Mat Amin berkata, kejohanan itu merupakan program terakhir daripada 12 program yang diadakan Ketengah di tasik itu tahun ini.

Pada tahun depan, pelbagai program lagi bakal dilaksanakan termasuk `motocross’, `International Triathlon’, kejohanan memancing `Kenyir Cup’ dan pertandingan ayam serama.

"Kita juga merancang untuk mengadakan `Mini Kenyir Fest’ pada tahun hadapan bagi menarik lebih ramai pengunjung ke tasik itu," katanya.

Pada kejohanan yang berlangsung selama dua hari, peserta dari Jerman Daniel Sediak muncul juara bagi kagetori Expert dengan membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 serta hadiah sampingan yang lain.

Manakala Kategori Novice A dimenangi Mohd Izat Azwan (RM1,500), Kategori Novice B ( Sharum Nizam Mohd Nazri (RM1,000), Kategori Junior pula dimenangi Mohd Izuddin Zulkifli (RM1,000) dan Kategori Endurance Open pula dirangkul Looi Son Kim (RM1,000).

Kategori Endurance Veteran pula dimenangi Mohd Jefri Abdullah (RM1,000), Kategori Cub Cross 4T - Azwadi Mohamad (RM1,000), Kategori Cub Cross 2T dirangkul Mohd Hassan Wahab (RM1,000) dan Kategori Cub Cross (Terengganu) Mohd Abdul Salam (RM1,000).

No comments: