Halaman

17 October 2011

Kerajaan Negeri Terengganu tidak menghadapi masalah kewangan


Oleh: Mohammad IshakYB Dato'Mazlan menyampaikan sijil APC di Pejabat Daerah Besut


Kerajaan Terengganu tidak menghadapi masalah kewangan serius untuk membiayai pelbagai projek pembangunan dan membayar elaun serta gaji kakitangan negeri.

Setiausaha Kerajaan Negeri,Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, dakwaan pihak tertentu yang membangkitkan isu kerajaan negeri menghadapi masalah kewangan adalah tidak benar dan sengaja diada-adakan pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya, perkara itu tidak timbul sebaliknya semua urusan dapat berjalan lancar tanpa menghadapi sebarang masalah dan kakitan awam negeri terus menerima bayaran gaji seperti biasa.

“Apa yang berlaku ialah ketua jabatan diminta supaya bertindak bijak mengawal kewangan jabatan masing-masing,” katanya.

Dato’ Mazlan berkata demikian selepas Majlis Penyampaian Sijil Persekitaran Berkualiti (5S) dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Pejabat Daerah Besut, di Kampung Raja,pagi tadi.

Pada majlis itu Mazlan menyampaikan sijil berkenaan kepada Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh dan 16 kakitangan pejabat daerah dan pejabat tanah daerah yang menerima sijil terbabit.

Katanya, kakitangan kerajaan negeri ini sudah menunjukkan khidmat yang cemerlang selaras dengan kehendak kerajaan yang bermotokan “ Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

Beliau itu slogan itu sudah sebati dengan kakitangan awam negeri dan mereka kini mampu menjalankan tugas lebih berkesan dan memenuhi kehendak rakyat.

Katanya, penerimaan sijil berkenaan sebagai satu pengiktirafan kepada kakitangan terpilih dan mereka perlu menunjukkan teladan baik kepada rakan lain dengan menjalankan tugas secara jujur,ikhlas dan bertanggungjawab.