Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

18 October 2011

Projek bakti komuniti beri pengalaman berguna

Oleh; Esah Abdullah

Pengalaman pertama kali menyertai gotong royong, menjayakan sukaneka dan makan masakan ala kampung bersama penduduk setempat kampung menjadi kenangan yang sukar dilupakan.

Penuntut Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu (KKKT), Efa Safira Bah Nan, 20, berketurunan Asli Suku Semai berasal dari Tapah Perak ini tidak pernah merasai suasana kampung kerana kehidupan yang dilalui jauh berbeza.

“Saya sangat teruja, bila menyertai program ini,” katanya ketika ditemui bersama 110 orang rakannya termasuk dari Kolej Kesihatan Awam Batu Rakit (KKABR) menjayakan Projek Bakti dan Komuniti (PBK) di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit.

“Pendedahan ini sangat berguna kepada kami sebagai bekalan memasuki alam pekerjaan nanti,” kata pelatih KKABR,” Mohd Azizul Nasir,19, dari Kuala Terengganu.

Katanya, kerjasama dan sikap saling membantu serta layanan kepada tetamu yang ditunjukkan oleh penduduk kampung sangat menyentuh hati dan menjadi panduan berguna kepada kami.

Sementara itu, Penyelaras Projek KKABRt, Encik Mohd Shallehen Ibrahim berkata, setiap pelatih perlukan pendedahan mengenai kehidupan dan budaya orang kampung kerana bidang yang diambil memerlukan mereka berhubung rapat dengan komuniti setempat.

“Program ini merupakan modul wajib bagi setiap pelatih KKABR dan KKTR yang perlu disertai oleh setiap mereka yang ingin lulus sebelum menamatkan pengajian,” katanya.