Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

07 November 2013

100 ribu pengunjung Pusat Bestari.Comm setiap tahun

Oleh: Noraini Jusoh

Kira-kira 100 ribu orang mengunjungi Pusat Bestari.Comm pada setiap tahun yang menyediakan perkhidmatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) secara percuma kepada komuniti setempat.

Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian, Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat negeri, YB A. Latiff Awang berkata, kerajaan negeri bersedia untuk menambah bilangan pusat berkenaan berdasarkan keperluan di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) berikutan sambutan yang ditunjukkan masyarakat terhadap program-program yang dijalankan pusat berkenaan amat menggalakkan.

"Kerajaan negeri memperkenalkan Pusat Bestari.Comm di setiap DUN bertujuan untuk memberi pendedahan dan latihan kepada orang ramai bagi melahirkan masyarakat celik komputer dan berilmu.

"Selain merancang dan menyelenggara program-program ICT untuk pembangunan K-Komuniti, pusat ini juga bertindak sebagai platform dalam mengurangkan perbezaan digital masyarakat desa dan bandar,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian penutup ‘Bescomm Tour’ Bersama Masyarakat kali ke-8 di Pulau Duyong, hari ini.

Katanya, sejak mula ditubuhkan pada tahun 2005 dengan hanya 32 buah, kini bilangan pusat berkenaan telah bertambah kepada 47 buah di seluruh negeri ini dan diuruskan Unit Pengurusan Maklumat Negeri Terengganu (UPMN) bermula April 2010.

"Bagi memberikan perkhidmatan terbaik kepada pengunjung, seramai 94 kakitangan ditempatkan di semua Pusat Bestari.Comm dimana seorang Pegawai Teknologi Maklumat (EIO) dan Juruteknik Komuter (TSO) ditugaskan bagi setiap pusat,” katanya.