Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

09 November 2013

UMT anjur Larian Hijrah sempena awal Muharam

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) meneruskan tradisi menganjurkan Larian Hijrah yang masuk tahun ke-4 diadakan bersempena sambutan awal Muharam 1435H.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni) UMT, Prof. Dr. Anuar Hasan berkata, program anjuran Pusat Islam dengan kerjasama Pusat Sukan dan Rekreasi UMT itu jelas menunjukkan kredibiliti dan keprihatianan pihak universiti dalam usaha menyemarakkan syiar Islam.

“Larian ini adalah simbolik kepada penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W dari Mekah ke Madinah. Peserta boleh menghayati sendiri perit jerih Rasulullah daripada perjalanan larian ini.

“Malah, ada sebilangan peserta yang tidak mampu menamatkan larian kerana pelbagai cabaran dan dugaan di sepanjang perjalanan. Jelas sekali, hijrah memerlukan satu tekad yang kuat dan pengorbanan yang besar,’ ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian penutup Larian Hijrah 1435H di Kompleks Sukan Tengku Muhammad Ismail UMT, hari ini.

Katanya, Larian Hijrah ini bukan sahaja menyuntik semangat tahun baru hijrah di kalangan peserta malah telah megubah tradisi sambutan hari kebesaran Islam dengan program berbentuk larian yang berteraskan syarak.

Difahamkan, sebanyak empat kategori dipertandingkan dan mendapat sambutan menggalakkan daripada 779 peserta.

Antara kategori yang dipertandingkan ialah UMT Challenge sejauh 12 kilometer (km), Student Challenge dan Team Challenge (8km) serta Kids For Run (400 meter) yang menawarkan hadiah keseluruhan sebanyak RM5000.

Lebih menarik, larian ini lebih berbentuk aktiviti amal kerana bayaran yuran oleh para peserta akan disumbangkan kepada komuniti perkampungan golongan cacat penglihatan Taman Rahmat, Pulau Kerengga, Marang.

Seramai 100 sukarelawan Muslim Youth Volunteer (MYV) turut terlibat bagi menjayakan Larian Hijrah tahun ini.