Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

04 November 2013

Bersama-sama menjaga alam sekitar- Pengarah JAS

Oleh: Aminudin Ismail.

Pengarah JAS.
SETIU: Orang ramai diingatkan supaya tidak melakukan pembakaran terbuka bagi mengelakan pencemaran alam sekitar, kata Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Terengganu, Rashadah Hashim.

Menurutnya, orang-ramai termasuklah ahli Rakan Alam Sekitar (RAS) hendaklah sentiasa memberi kerjasama melaporkan sebarang aktiviti pembakaran terbuka kepada pihak JAS.

"Sekarang ini dah masuk musim tengkujuh tentulah kurang berlakunya pembakaran terbuka namun bagaimanapun, saya mengingatkan penduduk di negeri ini tidak melakukan pembakaran terbuka kerana ia boleh mencemarkan alam sekitar dan ia menjadi satu kesalahan.

"Beberapa kawasan di Terengganu ini dikesan mudah berlakukannya kebakaran terutamanya di kawasan belukar-belukar samada disebabkan oleh pembakaran terbuka ataupun puntung-puntung rokok yang dibuang di merata tempat.

Pihak JAS akan sentiasa memantau keadaan ini supaya orang ramai tidak melakukan pembakaran terbuka sewenang-wenangnya," katanya.

Sementara itu, Rashadah berkata, orang-ramai di negeri ini dipelawa menjadi ahli Rakan Alam Sekitar (RAS) supaya mereka dapat bersama-sama JAS melindungi alam sekitar di negeri ini daripada tercemar dengan memantau setiap perlakuan orang ramai yang boleh mencemarkan alam sekitar.