Halaman

14 February 2014

102 Pendatang Tanpa Izin (PATI) ditahan di Besut malam tadi


Antara pendatang tanpa izin yang ditahan Imigresen

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 102 Pendatang Tanpa Izin (PATI) ditahan di sekitar daerah Besut dalam operasi bersepadu membabitkan semua jabatan di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) malam tadi.

Operasi bermula jam 12 tengahah malam dan berakhir jam 8 pagi tadi membabitkan Jabatan Imigresen, Polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Rela, Ageni Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan tidak ketinggalan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pengarah Imigresen Terengganu, Azhar Abd Hami berkata, hasil serbuah ke lokasi yang ditetapkan pihaknya memeriksa 257 pendatang dan 102 daripadanya ditahan kerana pelbagai kesalahan.

Daripada jumlah itu, 93 pendatang lelaki dan 9 perempuan ditahan ketika mereka sedang bermalam di rumah banglo dan rumah teres.

Menurutnya, operasi itu juga memberi tumpuan kepada kawasan pembinaan projek di sekitar Kampung Raja dan kawasan perladangan di Hulu Besut membabitkan kampung Keruak, Kampung La, dan Felda Tenang.


Katanya, pendatang paling ramai ditahan ialah dari Indonesia seramai 51 orang, diikuti Bangladesh (23), Nepal (22), Minyamar (4), dan India 2.

Beliau berkata, semua tahan termasuk kanak-kanak lekaki berusia tiga tahun yang ditahan bersama ibunya kini dihantar ke Depo Tahanan di Ajil, Hulu Terengganu.

No comments: