Halaman

15 February 2014

30 'student' UiTM KT berbakti di Pelong.

Oleh: Aminudin Ismail. 

PERIHATIN dengan peningkatan pendidikan di negeri Terengganu, Pusat Kecemerlangan Akademik (PKA) Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kuala Terengganu mengambil inisiatif mengadakan Program Bakti Siswa Merentas Sempadan di Kampung Pelong, Setiu, selama tiga hari berakhir hari ini.

Penyelasnya, Noor Erni Fazlina Mohd Akhir, berkata program yang bertujuan untuk mengeratkan hubungan antara penuntut UiTM dengan masyarakat luar itu disertai seramai 30 penuntut dari pelbagai jurusan dan tiga pensyarah.

Selain itu, Fazlina berkata, program ini juga bagi membantu pelajar tingkatan lima SMK Pelong mempertingkat mutu pembelajaran mereka bagi menghadapi peperiksaan SPM nanti.

“Kita ada beberapa program selama tiga hari di sini antaranya ialah Kem Kepimpinan Dan Mitovasi Pelajar untuk pelajar tingkatan lima SMK Pelong dan SK Pelong , gotong-royong membersih kawasan Masjid Pelong dan lawatan ke tiga tempat Industri Kecil dan Sederhana yang terdapat di kampung ini,” katanya.

Menurutnya, beberapa aktiviti lain juga diadakan antaranya ialah solat berjemaah, kelas motivasi, ‘explorase’ dan taklimat kemasukan ke UiTM.

“Kami mengharapkan program ini memberi faedah kepada kedua-dua pihak iaitu masyarakat setempat dan penuntut UiTM yang terbabit. Mereka semua akan mendapat sesuatu yang baru terutamanya pelajar yang menyertai kem kerana banyak ilmu yang dapat dikongsi daripada peserta program,” katanya.

Majlis penutup program dilakukan oleh wakil Pegawai Pendidikan Setiu, Alias Hussin. Turut hadir ialah Pengerusi JKKK Kampung Seri Kenangan dan Pengetua SMK Pelong dan Penyelaras Unit Komunikasi Korporat, misi akademik & MDAB UITM, Syahrul Hezrin Mahmud.
Alias (tiga dari kiri) bersama tetamu jemputan.Wakil Pelajar, Amirun Khan Ali Khan.


Mohd Farid..dapat banyak manafaat.Pelajar SMK Pelong mengibar bendera kejayaan.

Antara aktiviti yang diadakan.

Fasilitator bergambar kenangan bersama murid SK Pelong.

Azri Abu Bakar...tabur bakti kepada masyarakat.

Shahid Ramadan (SMK Pelong)..terima kasih fasilitator.


Pelajar bersemangat ketika menyanyikan lagu tema.
Murid SK Pelong bergambar sebelum buat aktiviti

 

No comments: