Halaman

14 February 2014

UniSZA sasar lahir 50 usahawan tani dalam kalangan siswazah

Oleh: Noraini Jusoh

Pusat Keusahawanan Universiti Sultan Mizan Zainal Abidin (UniSZA) menyasarkan untuk melahirkan 50 usahawan tani muda dalam kalangan siswazah terutamanya mahasiswa dari Fakulti Pertanian, Bioteknologi dan Sains Makanan (FPBSM).

 Pengarahnya, Dr Fakhrul Anwar Zainol berkata, pihaknya kini giat merancang kerjasama dengan beberapa usahawan dari dalam dan luar negara untuk menghasilkan projek pertanian dan penternakan komersil berimpak tinggi.

"Bagi mencapai sasaran ini, kita melaksanakan konsep inkubator tani yang mana ia merangkumi tiga aspek iaitu latihan, bimbingan serta melaksanakan model perniagaan untuk bakal usahawan kita.

 "Mereka juga akan dibimbing oleh mentor mereka iaitu usahawan yang telah berjaya bagi memastikan mereka mengikut jejak langkah mentor mereka sehingga berjaya memasarkan produk," katanya.

Menurut beliau, UniSZA kini turut menjalankan projek inkubator penternakan ayam daging serta penanaman ubi jepun di kawasan Agropolis UniSZA di Kampus Tembila, Besut dan hasilnya akan dieksport.

 "Bagi memastikan sasaran kita berjaya, awal Januari lalu pihak kami telah mengadakan satu siri lawatan ke beberapa ladang pertanian di Perak dan di Pulau Pinang untuk meninjau peluang keusahawanan dalam bidang agropreneur.

 "Kita turut mempelajari beberapa model pembangunan pertanian komersil yang dilaksanakan di sebuah ladang pertanian komersil untuk pasaran pertanian untuk eksport iaitu JPB Asia Pacific dan melihat serta mempelajari cara ternakan rusa dan itik di pusat ternakan di Perak," katanya.

 Beliau berkata, pihaknya juga berharap dapat menjalin kerjasama dengan beberapa lagi usahawan bagi memastikan hasrat universiti untuk melahirkan 50 usahawan tani muda pada tahun ini tercapai dan dijadikan sebagai pemangkin kepada projek Agropolis UniSZA.

 

No comments: