Halaman

13 February 2014

GAMBAR EDIT YANG JELAS -FITNAH KEPADA MB TERENGGANU


Jelas sangat gambar Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dengan seorang pelakon muda, dramatis dan pengacara terkenal yang berusia 20 an adalah gambar edit.
  Perbuatan fitnah melalui gambar sebegini sepatutnya tidak dilakukan sama ada oleh pembangkang yang mencemburui populariti beliau masa kini mahu pun sesiapa sahaja kerana ia amat bertentangan dengan ajaran Islam.
 Apatah lagi ia pula disiarkan melalui akuan facebook palsu kononnya milik Menteri Besar Terengganu. Logiknya takkanlah kita siarkan gambar-gambar seperti itu di dalam ‘facebook’ milik kita, bermakna jelas itu adalah fitnah jahat, pemalsuan yang amat nyata dan tidak takut kepada balasan Allah Taala atas perbuatan fitnah seumpama itu.
 Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia diharapkan dapat menyiasat perbuatan-perbuatan menfitnah dan membuat facebook palsu dan sebagainya mengikut akta yang telah diluluskan oleh Parlimen supaya menjadi pengajaran kepada semua pihak.
 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 merupakan satu Akta berkenaan undang-undang siber dan dibentuk sebagai satu rangkakerja bagi campurtangan kerajaan Malaysia dalam memantau industri komunikasi dan multimedia.
  Populariti Dato’ Seri Haji Ahmad sebagai seorang pemimpin yang berjiwa rakyat, berani, tegas dalam sesuatu isu menjadikan beliau cukup dekat di hati rakyat.
 Justeru ada pihak yang mencemburui beliau, lantas fitnah sedemikian dilakukan, walaupun jelas gambar edit dan akauan facebook palsu, tetapi perbuatan seperti itu wajar dibendung supaya tidak menjadi budaya dalam masyarakat kita.- Oleh: Ruslan Abdul Rahman


No comments: