Halaman

06 March 2014

198 kes denggi dilaporkan seluruh TerengganuOleh: Mohammad Ishak 

Terengganu mencatat kes denggi agak ketara bagi tempoh sepuluh minggu pertama tahun ini apapila 198 kes dilaporkan berlaku sehingga 4 Mac.

Berbanding pada tempoh sama tahun lalu (2013) ia hanya mencatat 40 kes dan ini menunjukkan peningkatan kes sebanyak 395.0 peratus. Perkara ini diakui Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr Anwa Sulaiman yang mahu semua pihak dapat bekerjasama dengan jabatan itu untuk mencegahnya daripada terus meningkat

Katanya, daripada jumlah itu Kuala Terengganu mencatat kes paling tinggi dengan 150 kes diikuti Besut (14), Dungun (14), Marang (8), Kemaman (7), Hulu Terengganu (4) dan Setiu, 1 kes.

Menurutnya, pihak jabatan sudah meningkatkan tahap pencegahan dengan memberi tumpuan aktiviti kawasan di lokaliti kes dan lokaliti wabag dengan menjalankan pemeriksaan premis seluruh negeri.

Katanya, sebanyak 42,913 premis sudah diperiksa oleh jabatan berkenaan dan daripada jumlah itu 150 positif dengan tempat pembiakkan aedes.

“Semua premis berkenaan sudah dikenakan kompaun di bawah akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 pindaan 2000,” katanya.

Beliau memberitahu demikian ketika merasmikan Program Perhimpunan Penyayang dan Jasamu Dikenag, Peringkat Daerah Besut, di Hospital Daerah Besut, hari ini.


No comments: