Halaman

03 March 2014

ECERDC anjur Program Empower

Kira-kira  2,400 peserta terdiri daripada 1,600 pelajar dan 800 penduduk dewasa di Terengganu kini mengikuti Program Empower anjuran Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC).

 Pengurus Besar ECERDC Negeri Terengganu, Ahmad Fuad Sulaiman berkata kemasukan 400 lagi pelajar dari daerah Besut yang baharu dipilih kini menjadikan keseluruhan empat kawasan di Terengganu selain Kemaman, Dungun dan Hulu Terengganu yang terbabit dalam program itu.

 Katanya, para pelajar kini mengikuti kursus akademik dalam usaha membentuk generasi muda serba boleh, berkeyakinan dan memiliki kemahiran yang diperlukan manakala orang dewasa pula diberikan latihan kemahiran keusahawanan.

"Kebanyakan peserta yang mengikuti Program Empower anjuran ECERDC ini terdari daripada keluarga miskin dari luar bandar," katanya pada majlis pelancaran latihan untuk pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di bawah program Empower ECER Besut di sini hari ini.

 Majlis dirasmikan anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kawasan Kota Putera, Mohd Mahdi Musa. Empower ECER ialah satu program yang menggabungkan kelas-kelas pemulihan akademik dengan pembinaan keyakinan diri yang mendedahkan pelajar kepada pengalaman belajar yang pelbagai melalui Kursus Dale Carnegie.No comments: