Halaman

06 March 2014

Kebakaran di Lembah Bidong tidak membabitkan Ladang Rakyat.

sebahagian hutan yang terbakar.
Oleh: Aminudin Ismail.

LADANG rakyat Sdn. Bhd. milik kerajaan negeri Terengganu tidak terlibat dengan kebakaran yang melanda di Lembah Bidong sejak dua minggu lalu, kata Pengurusnya, Mohd Zukri Mamat.

Zukri berkata kawasan yang terbabit dengan kebakaran itu ialah tanah hutan tanah gambut milik kerajaan negeri yang terletak bersebelahan ladang itu.

"Setakat ini diladang rakyat lembah bidong ini tidak lagi mengakibatkan kerugian, cuma yang terbakar ialah di sempadan ladang.

Mohd Zukri (kanan) berbincang sesuatu dengan pegawai Bomba.
"Bagaimanapun kita sentiasa memantau kebakaran itu dan beberapa pekerja ladang membantu bagi mengawal kebakaran daripada masuk ke kawasan ladang. Menurutnya, jarak antara ladang dan kawasan terbakar sekitar 50 meter dan terhalang oleh parit besar dan keadaannya terkawal.

"Dengan bantuan bomba keadaan adalah terkawal. Dengan cara kawalan ini saya mengharapkan ia tidak akan merebak ke kawasan ladang ini," katanya ketika ditemui di markas sementara Bomba yang mengawal kebakaran di ladang itu, hari ini.

Kebakaran hutan paya gambut seluas kira-kira 500 hektar di Lembah Bidong berlarutan sejak dua minggu lalu hingga kini dan keadaan di kawasan hutan itu masih lagi terbakar.

Tinjauan Teganukita mendapati anggota Bomba giat melakukan kerja-kerja pemadaman dan mengawal api dari terus merebak ke ladang dan kampung berhampiran.


No comments: