Halaman

06 March 2014

Bomba teruskan usaha padam kabakaran di Lembah Bidong.

Kenderaan Bomba menghampiri kawasan kebakaran.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI antara 30 dan 60 anggota Bomba masih meneruskan usaha bagi memadam kebakaran yang berlaku berhampiran Ladang Rakyat di Lembah Bidong sejak 25 Februari lalu.

Komender Operasinya, Kamerul Bieza Mohd Kasim berkata, usaha anggota Bomba itu berjaya menghalang kebakaran itu daripada merebak ke ladang-ladang dan hutan berhampiran.

Katanya, anggota terbabit itru ialah daripada Balai Bomba Kuala Terengganu, Balai Bomba Permaisuri, Balai Bomba Jerteh, Balai Bomba Marang dan Balai Bomba Kuala Berang.

Bieza..kawal api daripada merebak.
"Punca kebakaran masih lagi dalam siasatan tetapi ia dipercayai berpunca daripada pembakaran terbuka dan tanah yang terbabit kita pasti ia bukan milik ladang," katanya.

Kamerul berkata, pihaknya membuat pemadaman dengan mengunakan pelbagai cara, antaranya ialah cara pancutan air dan membuat 'fire break' dengan mengunakan jalan-jalan balak yang tidak digunakan.

"Kita juga membuat pemadaman dengan pergi terus ke kawasan yang mengalami kebakaran. Punca air kita perolehi daripada parit yang berhampiran," katanya.

Menurutnya, pihak Bomba yang sudah sembilan hari berada di tempat itu, agak sukar untuk memadam terus kebakaran kerana api berada di dalam tanah gambut.

"Walaupun kita sudah memadamkan api itu tetapi ia boleh timbul semula bila-bila masa kerana api tidak padam sepenuhnya walaupun disembur dengan air," katanya kepada Teganukita yang meninjau kawasan kebakaran hari ini.

Kamarul berkata, orang ramai tidak perlu bimbang dengan kebakaran itu kerana pihak Bomba sedang berusaha memadamkan kebakaran yang mengakibat asap di beberapa kampung berhampiran.

"Jika berlaku hujan, Insya Allah dalam tempoh seminggu lagi kita menjangkakan dapat memada
mkan api di kawasan ini sepenuhnya," katanya mengenai kawasan kebakaran hutan seluas kira-kira 500 hektar itu.
Dua anggota bomba gigih memadam api.

Tanah gambut sukar usaha pemadaman


Penolong Pengurus  Ladang Rakyat memantau kawasan kebakaran.

Kenderaan Bomba melalui jalan yang agak sukar.

Dua anggota Bomba sedang menyiapkan laporan.

Seorang anggota Bomba meneliti kawasan kebakaran.

 


No comments: