Halaman

06 March 2014

JAS pasang alat pengesan habuk di sekolah.

Roshadah menunjukan kawasan yang terbakar di Lembah Bidong.
Oleh: Aminudin Ismail.

JABATAN Alam Sekitar (JAS) Terengganu memasang alat pengukuran habuk halus (PM10) di dua buah sekolah berhampiran Lembah Bidong yang mengalami kebakaran hutan bagi mengesan Indek Pencemaran Udara (IPU) di kawasan dua sekolah itu.

Pangarahnya, Roshadah Hashim berkata, alat itu yang kini di pasang di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lembah Bidong akan dipasang pula di Sekolah Kebangsaan  (SK) Pagar Besi.

"Kita sudahpun memasang alat pengukur habuk halus itu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lembah Bidong sejak 3 Mac lalu dan IPU didapati pada tahap sederhana pada 4 dan 5hb Mac tetapi pada hari ini IPU adalah baik.

"Asap tebal didapati menghala ke arah Kampung Pagar Besi pada awal pagi sejak pagi semalam. JAS dimaklumkan pihak SK Pagar Besi yang murid sekolah itu memulakan sessi  persekolahan agak lewat kerana asap tebal waktu pagi," katanya.

Sehubungan itu, pihaknya akan memasang alat PM10 yang dipasang di SMK Lembah Bidong itu untuk di pasang di sekolah itu pula bagi memantau tahap kualiti udara di kawasan sekolah itu.

"Petang tadi kami ke SK Pagar Besi berbincang dengan pihak sekolah untuk memasang alat pengukuran habuk halus PM10 di kawasan sekolah itu," katanya.

JAS juga sudah memasang alat PM10 itu di Sekolah Kebangsaan Tok Kah, Dungun sebelum ini.

Roshadah mengingatkan kepada orang ramai supaya tidak melakukan pembakaran terbuka kerana ia boleh mencemarkan alam sekitar dan boleh memburukkan lagi keadaan berikutan kebakaran hutan gambut yang berlaku di beberapa kawasan di Lembah Bidong itu.

Petang tadi Roshadah sempat meninjau beberapa tempat kebakaran berhampiran Ladang Rakyat Lembah Bidong bersama beberapa pegawainya.

 

No comments: