Halaman

03 March 2014

Pemuda UMNO Setiu pantau harga barang.

TINJAU…Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi yang juga Ketua Pemuda UMNO Setiu, Mohd Iskandar Jaafar bersama beberapa AJK UMNO Setiu mengadakan tinjauan harga barang di Pasar Minggu Bandar Permaisuri, Setiu, kelmarin.

Tinjauan yang turut disertai Ketua Pemuda UMNO Negeri dan beberapa pegawai di Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penguna cawangan Besut itu bertujuan untuk memantau pematuhan harga barang oleh peniaga.

Iskandar berkata, hasil pemantauan skuad penguna itu mendapati kebanyakan peniaga mematuhi harga barang dan hanya segelintir sahaja yang melanggar peraturan.

Sebahagian Pemuda bergambar kenangan bersama Encik Zul dan YB Is.
“Hampir 90 peratus peniaga menjual mengikut harga yang ditetapkan cuma yang ada beberapa kesalahan yang dilakukan peniaga antaranya ialah tidak meletakan tanda harga dan menjual melebihi harga siling dan mereka yang melakukan kesalahan itu akur untuk mematuhi peratusan,” katanya.

Menurutnya, ahli skuad itu akan kembangkan pantauan harga barang ke peringkat Dewan Undangan Negeri masing-masing.

“Selepas ini kita akan membuat pantauan di beberapa pasar minggu dan pasar malam di di peringkat Dun pula supaya peniaga-peniaga di Parlimen Setiu ini mematuhi peraturan perniagaan dan menjual pada harga yang dibenarkan bagi meringankan bebanan pennguna,” katanya.- Aminudin.

  

No comments: