Halaman

25 August 2013

21 KRT seluruh Terengganu sertai pertandingan Kempen Kibar Jalur Gemilang


Dato' Azman melepaskan burung merpati gimik pelancaran sambil diperhatikan ADUN Kota Putera,Mohd Mahdi Musa.

Oleh: Mohammad Ishak 

Kempen Kibar Jalur Gemilang anjuran Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Negeri Terengganu yang dilancarkan semalam memberi fokus kepada penyertaan komuniti setempat menghayati erti sebenar kemerdekaan dengan membabitkan diri mengibar jalur gemilang secara menyeluruh.

Pertandingan bagi tahun ketiga itu Sempena Sambutan Perayaan Bulan Kemerdekaan Ke-56 mengajak rakyat negeri ini turut serta mengibar jalur gemiliag di rumah kediaman, premis perniagaan, pejabat kerajaan dan tempat awam dalam usaha menyemarakkan lagi sambutan kemerdekaan.

Ketua Pengarah JPNIN, Dato’ Azman Amin Hassan yang mewakili Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup, melancarkan kempen berkenaan di Dataran Che Kundur,Lorong Haji Da, Batu Buruk,Kuala Terengganu.

Azman berkata, menerusi peertandingan itu, diharap rakyat Terengganu tanpa mengira kaum,agama dan fahaman politik diajak sama mengibarkan jalur gemilang di tempat masing-masing.

Pelancaran yang penuh meriah itu turut dihadiri kira-kira 3,000 ahli jawatankuasa KRT seluruh negeri sebagai tanda sokongan terhadap program berkenaan. Pertandingan itu bermula 17 Ogos dan berakhir pada 17 September depan memilih tiga KRT terbaik dari daerah masing-masing sebagai wakil daerah ke peringkat negeri.

Satu majlis penyampaian hadiah kepada KRT yang berjaya akan diadakan pada 21 September depan.

Menerusi pertandingan itu KRT yang berjaya menjadi johan akan menerima RM3,000 serta Piala Iringan dan Sijil Penyertaan. Naib Johan RM2,000, Piala Iringan dan Sijil Penyertaan manakala tempat ketiga RM1,000 serta Piala Iringan dan Sijil Penyertaan.

Selain itu, pihak penganjur juga akan menyediakan lima hadiah saguhati RM500 kepada lima KRT yang berjaya.


No comments: