Halaman

28 August 2013

CINTA RAKYAT DI HATINYA

BAHAGIAN KEDUA: SEMPENA 100 HARI DATO' SERI HAJI AHMAD SAID SEBAGAI MENTERI BESAR BAGI PENGGAL KEDUA.

Oleh: Pegarang Teganukita.


 “Negara kita negara demokrasi, setiap lima tahun kita diberi mandat oleh rakyat. Ingatlah jika rakyat benci kita, umur kita dalam politik tidak panjanglah jawabnya”.
  Itulah yang selalu ditegaskan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.
Beliau dilantik semula bagi penggal kedua menerajui Terengganu setelah Barisan Nasional (BN) menang dengan majoriti mudah dalam Pilihan Raya Umum ke 13.
 Sewaktu mula-mula dilantik sebagai Menteri Besar kira-kira lima tahun yang lalu, Dato’ Seri Ahmad pernah menyatakan: “Jawatan ini adalah satu anugerah Tuhan. Saya tidak menjangkakan.
 Saya terima sebagai satu amanah dan satu anugerah Illahi kepada saya. Apa yang perlu saya lakuka adalah memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat”. “Ini berlaku bukan dengan kehendak saya, tetapi ini adalah ketentuan dari Illahi.
 Kita perlu menerima hakikat ini, “Kun Fayakun” kalau hendak jadi, jadilah, inilah sebenarnya”
  Apa yang disebutkan oleh Dato’ Seri Ahmad selaras dengan sepotong ayat Al-Quran yang bermaksud: “Sesungguhnya penciptaan Isa di sisi Allah adalah seperti penciptaan Adam, Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman kepadanya “Jadilah” maka jadilah dia”. (Al Baqarah 117).
  Ini bermakna dalam apa jua perkara, percaya kepada ketentuan Allah amat penting supaya kita dapat mengelak diri dari sebarang bentuk spekulasi, khabar angin , desas-desus dan apatah lagi fitnah.
  Justeru pegagan kukuh Dato’ Seri Ahmad kepada prinsip rakyat berkuasa, maka lahirlah segala bentuk program yang dirancangkan dan diwujudkan adalah untuk rakyat, iaitu pemikirannya ialah biar rakyat mendapat faedah. Sebagai bekas pegawai tadbir negeri sebelum terjun ke dunia politik,
 Dato’ Seri Ahmad amat melihat kerajaan dari sudut perkhidmatan awam yang kemudiannya diterjemahkan dalam bentuk politik dan rakyat. Beliau berkata, apa jua yang dilakukan oleh kakitangan awam (kakitangan kerajaan), akhirnya hendaklah dikembalikan kepada rakyat.
 Kita hendak merakyatkan perkhidmatan, kita hendak merakyatkan apa jua pembangunan. Bermakna bagi Dato’ Seri Ahmad, perkhidmatan kakitangan kerajaan bukan suatu yang ekslusif, melainkan atas dasar untuk perkhidmatan dan faedah rakyat. Berkali-kali dipesankan kepada kakitangan kerajaan. Bidang-bidang pendidikan, pelancongan, pertanian dan industry menjadi keutamaan bagi menjana ekonomi dan masa depan rakyat. Selain tidak pernah dilupa soal-soal kebajikan dan keperluan asas untuk rakyat seperti perumahan, pekerjaan, bantuan perubatan, pakaian sekolah dan sebagainya yang berlegar untuk mengatasi masalah kemiskinan. Beliau menyifatkan itu semua adalah tuntutan agama dan sesuatu yang baik dan berfaedah itu adalah dari ajaran Islam. “Saya anak orang miskin, pernah tidur dilantai kayu nibung, beratapkan nipah.
  Bila tiba bulan November atau Disember persekolahan, saya terpaksa makan ibu gadung untuk ke sekolah” demikian pengakuan telus dan suci Dato’ Seri Haji Ahmad seperti yang tercatat dalam buku berjudul “Ahmad Said, dari rakyat untuk rakyat” terbitan Fakulti Pembangunan Sosial, Universiti Malaysia Terengganu. Berdasarkan latar hidup pemimpin bernama Ahmad bin Said ini, sudah kita dapat jangkakan betapa kesedaran membela rakyat, menyentuhi denyut nadi rakyat dan darah rakyat mengalir dalam dirinya. Pemilihan beliau untuk penggal kedua bagi kali kedua menerajui negeri Terengganu, malah sebelum ini telah banyak berbakti kepada kerajaan dan rakyat sebelumnya sebagai pegawai tadbir dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri sudah pasti dialu-alukan oleh rakyat Terengganu yang mahukan agenda merakyatkan diteruskan.
 “Kita perlu bersatu dalam melaksanakan agenda pembangunan untuk rakyat dan memastikan rakyat tahu akan sumbangan UMNO dan Barisan Nasional kepada rakyat keseluruhannya,” kata Menteri Besar yang juga Pengerusi Umno dan Barisan Terengganu.

No comments: