Halaman

27 August 2013

Penjawat awam wajar ikuti pelbagai kursus

 Oleh: Suriati Ali

 Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said menegaskan penjawat awam terutama yang bertugas di unit kewangan dan pengauditan sewajarnya perlu didedah dengan pelbagai kursus atau seminar pemantapan kerjaya.

Katanya, dia mengakui, hampir semua penjawat awam di unit itu berpengalaman dan bertauliah, tetapi perlu menghadiri program seumpama itu dalam usaha memartabatkan perkhimatan awam bertaraf kelas pertama.

“Berdasarkan pengalaman lalu, unit kewangan dan pengauditan, banyak menerima teguran daripada majikan, walaupun mereka berpendapat, apa yang dilaksanakan itu sudah betul, sebaliknya pandangan pihak atasan masih ada kesilapan.

“Setiap seminar yang dikuti mampu memperingatkan semua pihak tentang muatahaknya tanggungjawab mereka mengurus kewangan dengan penuh berintergriti dan berakauanbiliti,” katanya pada Majlis Perasmian Seminar Kewangan dan Pengauditan Sektor Awam, di Primula Hotel, Kuala Terengganu.

Seminar selama tiga, berakhir 29 Ogos ini dan turut dihadiri, Timbalan Naib Canselor (Penyelidina dan inovasi), Prof Dr Abdul Razak Saleh itu membentangkan pelbagai tajuk kertas kerja.

 Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, walaupun seorang akautan atau juruaudit umumnya dirujuk dengan pepsepsi sebagai bekerja di belakang tabir, mereka sebenarnya adalah tunjang kepada kekuatan sesebuah sistem pentadbiran yang baik, ketelusan keterbukaan dan kepantasan maklumbalas kewangan.

“Bagi memastikan usaha memantapkan pengurusan kewangan sektor awam ini tidak sia-sia, kerajaan telah memperkanalkan pelbagai usaha, supaya mencapai matlamat memenuhi keperluan rakyat dan negara,” katanya.

“Semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan pusat dan negeri perlu giat memperkasaakan keupayaan pegawai dan kakitangan untuk memahami konsep, mengenalpasti, melaksanakan sistem serta sumber manusia yang selaras dengan usaha merelisasaikan matlamat ini,” katanya..

 

No comments: