Halaman

26 August 2013

PBPPPM serah memorandum tuntut tujuh perkara

Persatuan Bekas Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia (PBPPPM) Cawangan Terengganu menyerahkan satu memorandum menuntut tujuh perkara kepada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) baru-baru ini.

Yang Dipertuanya, Dato' Abdul Rashid Ngah berkata memorandum itu diserah kepada Menteri Pendidikan Kedua Dato' Seri Idris Jusoh pada satu majlis hari raya di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Besut.

Dato' Abdul Rashid Ngah menyerahkan satu memorandum kepada Menteri Pendidikan Kedua, Dato' Seri Haji Idris Jusoh untuk menuntut tujuh perkara daripada kementerian itu.
"Antara tuntutan itu ialah PBPPPM Cawangan Terengganu mendesak kerajaan agar tidak berkompromi dan meneruskan Pelan Pembangunan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 tanpa ragu-ragu bagi memastikan 11 anjaran strategik dan operasi untuk membina sistem pendidikan dunia bertaraf dunia dapat dilaksana," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata PBPPPM juga mendesak kerajaan menolak segala desakan, asakan dan usaha pihak tertentu bagi mencabar kedaulatan serta keunggulan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa pengantar tunggal negara.

 "PBPPPM Terengganu juga tidak lupa untuk meminta kerajaan supaya meneruskan usaha menyemai perpaduan nasional melalui sistem persekolahan kebangsaan bagi semua kaum," katanya.


No comments: