Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

07 October 2011

Lebih 15,000 ikan dilepaskan di Tasik Kenyir

Lebih 15,000 ekor ikan dilepaskan di Tasik Kenyir baru-baru ini bagi tujuan mengekalkan populasi ikan air tawar di tasik berkenaan yang lebih dikenali sebagai “Syurga Pemancing”.

Antara spesies ikan yang dilepaskan di tasik yang mengandungi lebih 340 pulau itu termasuklah kelah, lampam, kerai dan tenggalan.

Program yang bertujuan membiakkan ikan di tasik itu dilakukan Jabatan Perikanan Negeri dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri, Encik Zakaria Ismail, yang melepaskan ikan-ikan tersebut, berkata pihaknya berharap usaha berkenaan akan membantu mengekalkan populasi ikan di Tasik Kenyir.

“Melalui program ini juga kita cuba memupuk semangat cintakan sungai dan tasik serta menambah sumber perikanan air tawar kepada orang ramai,” katanya.

Beliau berharap program itu juga dapat mengelakkan spesies ikan air tawar daripada pupus dan mengekalkan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan yang popular, khususnya di kalangan ‘kaki pancing’.