Halaman

19 October 2012

600 nelayan Besut terima elaun sara hidup

Oleh: Mohmmad Ishak

Seramai 600 nelayan daerah Besut menerima bayaran elaun sara hidup yang disampai secara tunai kepada nelayan terbabit hari ini.

Majlis yang berlangsung di Kompleks Rakan Muda Besut, Kampung Raja itu disampaikan oleh Ketua Pengarah Lembaga Kemajuan Kemajuan Ikan Malaysia (LKM),Datuk,Mohd Khaidir Hamzah.


Pengagihan wang sara hidup bernilai RM200 sebulan yang sebelum ini dimasukkan ke dalam akaun penerima kini diberikan secara tunai bagi memudahkan nelayan terbabit.

Mohd Khaidir berkata, nelayan pembayaran elaun sara hidup itu sepatutnya ditamatkan pada 2010 tetapi kerajaan membuat pertimbangan untuk meneruskan elaun berkenaan kerana prihatin terhadap golongan nelayan.

Menurutnya, Perdana Menteri,Dato’ Seri Najib Tun Razak yang prihatin dengan nasib nelayan bersetuju untuk meneruskan pemberian elaun itu kerana tidak mahu nelayan menghadapi masalah menyara hidup keluarga.

Beliau berkata, dalam pembentangan bajet 2013 Perdana Menteri juga mempuruntukan RM230 juta untuk membantu nelayan di seluruh negara.

Selain memberi subsidi disel dan elaun sara hiduk kerajaan melalui LKIM juga menyediakan kemudahan membaik pulih rumah nelayan.

Sehubungan itu,60,000 nelayan seluruh negara kini menikmati pelbagai kemudahan yang disalurkan oleh kerajaan untuk membantu golongan terbabit.