Halaman

14 October 2012

Sambutan hari tongkat putih di Dataran Shahbandar

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan Orang Cacat Penglihatan Malaysia (SBM) Cawangan Terengganu akan adakan acara larian tongkat putih bertempat di Dataran Shahbandar Kuala Terengganu pada 20 Oktober ini.

Pengerusinya, Encik Mohamad Abdul Nasir Malek berkata, acara ini diadakan bersempena dengan Program Hari Penglihatan Sedunia dan Hari Tongkat Putih Antarabangsa yang disambut setiap 15 Oktober.

“Perarakan peserta tongkat putih bermula di dataran Shahbandar melalui Jalan Masjid Abidin, Jalan Paya Keladi, Jalan Syed Husein, Jalan Tok Lam dan kembali ke Shahbandar,” katanya.

Katanya, acara ini bertujuan memberi kesederan kepada masyarakat khususnya pengguna jalan raya perlunya mengamalkan etika berbudi bahasa dan bersikap perihatin apabila mendekati orang cacat penglihatan yang sedang berjalan menggunakan tongkat putih.

Di samping itu, turut diadakan pertandingan catur, dam, congkak, pertandingan memancing dan gerai pameran serta jualan untuk mengumpul dana SBM.

Program yang berlangsung selama tiga hari itu akan dirasmikan oleh Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah pada 19 Oktober jam 9 malam di Dataran Shahbandar.