Halaman

18 October 2012

Tolak Pakatan Rakyat jika mahu Melayu.Islam dan Raja kekal

Oleh: Mohammad Ishak 


Rakyat negeri ini diajak menolak calon Pakatan Rakyat (PR) pada pilihan raya umum ke 13 (PRU13) jika mahu bangsa Melayu,Agama Islam dan Raja menjadi tonggak kepada pemerintahan negara ini.


Sebaliknya, jika rakyat menyokong pembangkang keadaan negara akan menjadi porak peranda kerana pembangkang akan menolak ketuanan Melayu dan Agama Islam sebagai teras kepada negara Islam seperti Malaysia.

Bekas Ahli Exco Kerajaan Selangor, Datuk Dr Hassan Ali berkata, PRU13 amat penting kepada orang Melayu beragama Islam bagi meneruskan pemerintahan di negara ini.

Katanya, perjuangan pemimpin Pakatan Rayak (PR) akan meminggirkan agama Islam dan Raja-Raja Melayu sebaliknya mereka akan membentuk sebuah negara republik jika mendapat kuasa.

“Kita tidak rela Malaysia akan kehilangan Raja dan agama Islam sebagai agama rasmi negara kerana sudah termaktub dalam perlembagaan,” katanya pada majlis penerangan isu-isu semasa di Kampung Alur Lintah,dekat Jertih.

Bekas pemimpin kanan Pas itu juga berharap, pengundi khususnya orang Melayu sedar dengan usaha pemimpin PR yang berhasrat untuk menjadi Perdana Menteri dan jika peluang itu diberikan keadaan negara akan menghadapi masalah besar.

Beliau berkata,Pas satu ketika dahulu berjuang atas prinsip Islam sudah tersasar daripada perjuangan asal kerana takut kepada PKR dan DAP.

Perjungan Pas juga sudah terpesong jauh daripada matlamat asal sebaliknya berangan-angan untuk menawan Puterajaya sedangkan jika mereka menang jawatan Perdana Menteri diberikan kepada orang lain dan tidak diambil daripada pemimpin Pas.