Halaman

17 October 2012

Utamakan rakyat, modal BN diterima

Oleh: Aida Abd Rahman

Prinsip dan pendekatan kepimpinan Terengganu yang mengutamakan kebajikan rakyat menjadi modal utama kejayaan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

 Ketua Umno Bahagian Dungun, Dato’ Rosli Mat Hassan berkata, tiada pihak yang boleh mempertikaikan kelebihan pucuk pimpinan negeri yang diketuai Dato’ Seri Haji Ahmad Said kerana beliau sudah terbukti membela nasib rakyat dan sentiasa turun padang menyelesaikan permasalahan rakyat.

“Pertama kepimpinan beliau selaku ketua kerajaan negeri yang mengetuai pentadbiran kerajaan. Yang kedua, sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri. Walaupun kedua-duanya berlainan, tetapi tetap berkait rapat antara satu sama lain. Dia perlu ada saling perkaitan dan melengkapi. Kalau bagus di kerajaan, tak bagus di Umno pun, tak boleh juga. Bagus kat Umno, tak bagus di kerajaan, tak boleh juga, sebaliknya kedua-duanya perlu bagus dan saling membantu,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau yang juga Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri Sura berkata selaku pemimpin yang mengepalai dua struktur penting negeri itu, beliau berupaya melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan itu dengan saling melengkapi antara satu sama lain yang tiada lain menjurus kepada menjaga kebajikan rakyat.

Dato’ Rosli berkata sebagaimana umum sedia maklum bahawa Dato’ Seri Haji Ahmad mengambil alih tampuk kepimpinan negeri dalam keadaan yang tidak bersedia serta menimbulkan kontroversi terutama sekali dalam sokongan padu daripada Adun-Adun.

 “Jadi, setakat ini saya melihat berlaku transformasi dan proses perubahan positif dalam iklim pentadbiran dan politik negeri. Walaupun tidak secara keseluruhan tapi, lebih daripada tiga suku Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang ada memberi sokongan kepada beliau. Saya kira, masalah sebelum ini sudah pulih .

“Kemudiannya, langkah pertama yang dibuat beliau mengamalkan konsep `merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ . Jadi sebab itu kita tahu dari awal lagi penekanan kepentingan yang memberi sepenuh tumpuan kepada rakyat, rakyat didahulukan dalam setiap aspek,” katanya.

Beliau berkata, penekanan jelas diberikan kepada usaha menyediakan bantuan dan kemudahan terutama bidang kesihatan dan pendidikan. Malah, sektor juga diteruskan dan diberi nilai tambah yang akhirnya memberi manfaat secara optimum kepada rakyat yang memberi cukai.

 Selain itu, kata beliau projek mega tidak banyak wujud kebelakangan ini melainkan Dato’ Seri Haji Ahmad membuat penambahbaikan dengan memberi kekuatan kepada sesetengah projek dan program pembangunan.

.