Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

15 October 2012

Portal Sahabat beri manfaat kepada 21,000 usahawan

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPUT) yakin Portal Sahabat Usahawan Terengganu (SUT) yang dibangunkan Januari lalu mampu memberi manfaat kepada 21,000 usahawan di negeri ini bagi mempromosikan syarikat serta produk masing-masing.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji A. Razak Bin Sulaiman berkata, ia adalah satu alternatif kepada usahawan di bawah YPU untuk memperluaskan jaringan maklumat perniagaan mereka melalui capaian portal ini secara elektronik.

"YPU akan memasukkan data usahawan melalui kad bisnes yang diberikan dan pengguna dari seluruh negara boleh mengakses bagi mendapatkan kad bisnes tersebut serta maklumat tambahan tentang sesuatu syarikat serta produk.

"Melalui portal ini, YPU akan mewujudkan satu pangkalan data yang lengkap mengenai senarai usahawan yang menyediakan perkhidmatan berasaskan makanan, pembuatan, pengangkutan, pertanian serta pelancongan di negeri ini,"katanya.

Tambahnya, YPU memanfaatkan peluang penggunaan internet untuk membantu para usahawan meluaskan promosi perniagaan mereka dan seterusnya dapat mencapai pasaran ke peringkat global dengan mudah dan berkesan.

Katanya, seramai 1,400 usahawan di seluruh negeri telah mendaftar dalam portal SUT yang diwujudkan sejak awal tahun ini.

"Saya harap lebih ramai usahawan dapat memberikan butiran syarikat mereka untuk dimasukkan ke dalam portal SUT kerana ini merupakan peluang bagi memasarkan produk mereka malah pemasaran melalui internet jauh lebih murah berbanding kos yang melibatkan promosi luar dan pengiklanan,” katanya.