Halaman

  • 16 DISEMBER 2019 (ISNIN) - *8.00 pagi :* YB Hajah Zuraidan binti Kamaruddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menghadiri Majlis Perbarisan Tamat Latihan Kursus Sijil Sains Keb...
    23 hours ago

18 October 2012

Maidam bangunkan 100 hektar tanah wakaf seluruh Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu yang dikenalpasti antara negeri memiliki tanah wakaf paling luas bakal membangunkan lebih 100 hektar tanah itu di seluruh Terengganu bagi meningkatkan ekonomi penduduk setempat.

 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) Terengganu akan bekerjasama dengan pelbagai agensi khususnya dari Yayasan Terengganu dan Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji bagi memastikan projek berkenaan mampu mendatangkan faedah serta memberi nilai tambah kepada masyarakat setempat.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dato’ Mohd Rozali Salleh berkata pihaknya sudah mengenalpasti beberapa projek yang akan dilaksanakan termasuk pembinaan asrama pelajar, pusat rawatan bagi pesakit buah pinggang, rumah kediaman dan hotel.

 “Terengganu antara negeri yang ada tanah wakaf yang luas. Jadi kita sudah mengenalpasti projek-projek yang akan dijalankan, selain kita sedang bangunkan hotel bernilai RM41 juta bersebelahan Masjid Zainal Abidin Kuala Terengganu.

 “Hotel setinggi tujuh tingkat dengan kemudahan 180 bilik itu dijangka siap awal tahun depan. Sementara projek lainnya adalah Pusat Hemodialisis di Kampung Balik Bukit, Jerteh serta di Kampung Gong Kepas di Jertih,” katanya.

 Selain itu, Haji Mohd Rozali berkata antara tanah wakaf lain yang sedang dibangunkan ialah Pulau Kerengga berhampiran Penjara Marang.