Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

29 September 2013

Mangsa kebakaran dapat rumah baru

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Ahmad (dua dari kanan) bersama YB Dato' Mohd Jidin, YB Zulkifli dan YB Dato' Sabri.
SETIU: Mangsa kebakaran rumah di Kampung Bintang, di sini terharu dan gembira apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) ) Permaisuri, Dato’ Mohd Jidin Shafee mengumunkan kelulusan segera sebuah rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) untuknya bagi mengantikan rumahnya yang hangus dalam kebakaran lima hari lalu.

Ahmad Zakaria, 47 dan keluarga yang tinggal sehelai sepinggang dalam kebakaran kira-kira jam 1.30 tengahari itu, mengucap berbanyak terima kasih kepada kerajaan negeri dan Adun Permaisuri itu kerana cakna dengan kesusahan yang dia alami sekarang.

“Saya diberitahu sebuah rumah PPRT diluluskan oleh Dato’ Mohd Jidin untuk saya dan keluarga dan akan dibina dalam masa terdekat ini. Terima kasih juga kepada Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifli Jusoh kerana turut menyumbang RM3,000 bagi pihak Parlimen Setiu.

“Juga kepada YB Jabi, Iskandar dan YB Langkap, Dato’ Sabri yang turut menghulurkan sumbangan peribadi selain orang-ramai yang turut menghulurkan bantuan kewangan kepada kami sekeluarga. Semoga Allah akan membalas jasa baik mereka semua,” katanya.

Zulkifli menyerahkan cek kepada Ahmad.
Ahmad berkata, akibat kebakaran rumah yang disebabkan litar pintas itu, dia kehilangan harta benda berjumlah kira-kira RM80,000.00 termasuklah sebuah kereta dan beberapa mesin jahit , wang tunai dan barang kemas.

“Ketika kejadian saya keluar bekerja manakala isteri dan seorang anak berada di sungai berhampiran rumah untuk mandi, apabila diberitahu rumah saya terbakar, isteri terus pulang dan ketika itu, api belum marak lagi tetapi dalam masa beberapa minit rumah kami habis hangus terbakar,” katanya

Ketika ini Ahmad dan keluarga menumpang di rumah abangnya di sebuah kampung berhampiran sementara rumah baru mereka siap dibina.

Sementara itu, Dato’ Mohd Jidin berkata, kerajaan negeri sentiasa perihatin dengan masalah dan nasib yang menimpa penduduk sebagaimana yang di alami ahmad kerana itu, pihaknya dengan segera meluluskan pembinaan rumah PPRT untuk keluarga terbabit dan akan dibina secepat mungkin.

“Setakat ini beberapa sumbangan kita sudah hulurkan kepada beliau termasuklah sebuah rumah PPRT yang akan dibina segera, sumbangan RM3 ribu dari Parlimen Setiu.

“Kita juga akan meminta tambahan lagi daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk diberi kepada mangsa kebakaran ini,” katanya ketika mengunjungi rumah Ahmad bersama Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifli Jusoh dan Adun Langkap, Dato’ Sabri Mat Nor, petang semalam.